Skip to main content

Zonnepanelen aansluiten op een warmtepomp voor meer rendement

Zowel een warmtepomp als zonnepanelen staan bekend omwille van hun milieuvriendelijke energie. Door zonnepanelen aan te sluiten op een warmtepomp en dus beide systemen met elkaar te combineren, draag je nog meer zorg voor het milieu en zal je ook op je energiefactuur fors besparen.

Zelf groene energie produceren

Ons klimaat krijgt het alsmaar zwaarder te verduren en steeds meer mensen willen zelf energie produceren. Daardoor draag je niet alleen zorg voor het milieu, maar ook voor je energiefactuur.

Waarom een warmtepomp en zonnepanelen combineren?

Een combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen is de beste manier om groene warmte te produceren. De groene energie die je immers opwekt met zonnepanelen, kan je gebruiken om de warmtepomp aan te drijven. Op die manier zal de warmtepomp veel minder elektriciteit van het net verbruiken. Bij sommige installaties is het zelfs mogelijk om van bijna 100% groene energie te genieten. 

Door deze combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen spaar je dus niet enkel het milieu, maar zal je energiefactuur tevens sterk dalen. Aangezien je zowel investeert in een warmtepomp als in zonnepanelen, krijg je van de overheid bovendien twee keer een premie. Daarnaast ben je onafhankelijk van de stijgende energieprijzen van gas, mazout of elektriciteit.

Tip: buffervaten

Wie deze slimme combinatie voor groene energie nog beter wil benutten, kan een buffervat aansluiten op de installatie. Op die manier wordt de warmte die geproduceerd wordt door de warmtepomp opgeslagen in het buffervat. Nadien wordt de warmte herverdeeld volgens je eigen behoeften en kan de warmte zowel gebruikt worden voor de verwarming van je woning als voor sanitair water. 

Een buffervat is een thermisch gelaagd vat waarin je 300 tot 500 liter warm water kan opslaan. De warmte in het buffervat wordt opgeslagen in temperatuurlagen: hoe hoger in het vat, hoe hoger de temperatuur van het water zal zijn. Naargelang de manier waarop het water gebruikt wordt, zal het uit een specifieke laag van het buffervat gehaald worden. De temperatuur in het vat kan oplopen tot 85°C.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !