Skip to main content

Is airconditioning slecht voor je gezondheid?

Is airconditioning slecht voor je gezondheid?

airco gezondheid

In de zomer worden verkoudheden en griepsymptomen maar al te vaak geweten aan de koude lucht van een airco-installatie. Maar is dit waar? Word je echt ziek van het gebruik van airconditioning of is dit gewoon een hardnekkige fabel? Wij zetten de feiten op een rijtje en scheppen voor eens en voor altijd duidelijkheid met het antwoord op de vraag: is airconditioning slecht voor je gezondheid?

De waarheid over airco en het effect op je gezondheid

Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt. Wanneer je weerstand verzwakt is, ben je vatbaar voor ziektekiemen die verspreid worden door een slecht onderhouden airco. Neusverstopping, keelpijn en hoesten zijn de meest gehoorde gevolgen van een vervuilde filter. Ook allergieën die plotseling verergeren, zijn vaak te wijten aan een vuile filter in je airco-installatie.

Daarnaast hebben veel mensen de neiging om de temperatuur van hun airco veel te laag in te stellen. Waarom zou je een ruimte in de zomer opeens verkoelen tot 16°C, terwijl je in de winter voor een aangename 20° kiest? Wanneer je niet overdrijft met koude temperaturen, zul je alleen maar voordelen ondervinden.

Ook kinderen hebben baat bij een kwalitatieve airco. Experts hameren op het belang van een goede temperatuur in de kinderkamer. In de zomer stijgt die temperatuur vaak boven de aanbevolen 18°C. Een airco brengt dan raad. Let wel op dat je de airco niet te fris instelt.

Een andere vaak gehoorde onwaarheid betreft het effect van een airco op de luchtvochtigheid. Het klopt dat airconditioning vocht onttrekt aan de lucht om de ruimte te verkoelen. Je neus en keel kunnen hier lichtjes van uitdrogen en je lichaam zal als reactie wat meer slijm produceren. Het verkouden gevoel is dus geen echt ziektesymptoom en je verhelpt het eenvoudig door wat meer te drinken.

Gezondheidsproblemen zijn makkelijk te voorkomen

Eventuele gezondheidsproblemen die het effect zijn van onjuist gebruik van je airco zijn gemakkelijk te voorkomen. We geven je enkele eenvoudige tips, zodat je kunt genieten van de verkoeling van je installatie zonder kwalijke gevolgen.

  • Onderhoud regelmatig de filters. Een airco-installatie zorgt ervoor dat de lucht in de kamer voortdurend circuleert. Hiervoor maakt het toestel gebruik van filters, die je op tijd en stond moet (laten) onderhouden. Een onderhoud is erg gemakkelijk en moet slechts een paar keer per jaar worden uitgevoerd. Een onderhoudscontract is zeker een aanrader. Zo ben je zeker dat je airco op regelmatige basis wordt gecontroleerd en onderhouden.
  • Beperk de temperatuurverschillen. Vermijd te grote verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur. Je lichaam zal hiervan schrikken en meer vatbaar worden voor infecties. Kies daarom voor een verschil van maximaal 6°C.

Laat je airco correct instellen. Een airco die steeds op jou gericht staat, veroorzaakt pijnlijke spieren en andere kwaaltjes. Een professionele installateur zal dit verhinderen en geeft je tips om de airco-installatie correct te bedienen en in te stellen.

Wil je ook genieten van het verkoelende effect van airconditioning in je woning? Contacteer ons dan en ontdek de verschillende mogelijkheden.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

26 maart 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Airco

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !