Skip to main content

Wand-, vloermodel of ingebouwd: hoe kies ik de beste airco-binnenunit voor mijn situatie?

Een airco is geknipt om je huis in de zomer lekker fris te houden. Zo’n systeem bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits. Die zijn zowel verkrijgbaar als wand- of als vloermodel. Maar welk type unit kies je het best voor jouw woning? In dit artikel zetten we voor jou op een rijtje waar je zoal op moet letten.

Een flexibele oplossing voor elke woning

Bij Daikin kun je terecht voor de meest comfortabele, energiezuinige en betrouwbare airconditioningsystemen op de markt. We hebben tal van oplossingen, op maat van elke woning. Een van de belangrijkste knopen die je moet doorhakken, is de keuze tussen een wand- of een vloermodel voor de binnenunit van het systeem, het toestel dat de koele lucht in je woning blaast. Beide modellen hebben hun eigen voordelen.

De voordelen van een wandmodel

  • Een wandairco heeft als groot voordeel dat ze zeer snel en doeltreffend werkt. Je kunt er op korte tijd een ruimte mee koelen én makkelijk de gewenste temperatuur behouden.

  • Of je nu een licht briesje wil of liever geen tocht voelt: de luchtstroom van een wandairco kun je, dankzij de horizontale en verticale lamellen, eenvoudig regelen. 

  • Bovendien werkt een wandmodel fluisterstil, zeg maar quasi geluidloos. De tijd van luid zoemende airco’s ligt intussen al jaren achter ons.

  • Ten slotte zijn wandairco’s vandaag verkrijgbaar in tal van uitvoeringen, van neutrale standaardmodellen tot bijzonder fraaie designtoestellen.

Wandairco’s zijn geschikt voor (onder meer) woonkamers, slaapkamers, keukens en kleine kantoorruimtes.

De voordelen van een vloermodel

Ook vloermodellen hebben uiteraard hun voordelen.

  • Ze zijn heel makkelijk te plaatsen in kamers waar de beschikbare ruimte beperkt is. Je kunt ze laag aan de wand installeren, in een nis, onder een raam of deels ingewerkt in een muur.

  • Vloermodellen zijn dan ook ideaal voor zolders of andere ruimtes met schuine daken en lage muren.

  • Heel wat van onze vloerairco’s zijn zelfs compacter dan een radiator. Maar vergis je niet: vloermodellen zijn perfect geschikt voor zowel grote als kleine kamers. Ze garanderen je altijd en overal het ideale binnenklimaat, zodat jij geniet van een perfect comfort in huis.

  • Ten slotte garanderen onze vloermodellen je een optimaal energierendement, en dat het hele jaar door.

De geknipte airco-oplossing vinden

Heb je geen idee welk type airco het meest geschikt is voor jouw situatie? Met onze airconditioning-selectietool vind je in een mum van tijd de perfecte oplossing.

Airco: kies ik het best een wand- of vloermodel?

Ontvang ons Airco magazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Veel gestelde vragen

De totaalprijs voor de installatie van een aircosysteem hangt af van heel wat factoren. In ons artikel ‘Hoeveel kost een airco precies?’ lees je wat die precies zijn. Je vindt er ook enkele richtprijzen per type airco. Voor een gedetailleerde offerte op maat kun je terecht bij een erkende installateur. Ga je verbouwen? Dan kun je voor de installatie van een airco een premie krijgen.

Als je je airco tijdelijk niet gebruikt, dan is het belangrijk om het systeem te reinigen. Op die manier verhinder je dat schimmels en bacteriën beginnen te woekeren. Ook is het aangewezen om de luchtfilter in de binnenunit regelmatig schoon te maken.

Om de gebruiksveiligheid en een lange levensduur van je installatie te verzekeren, is een jaarlijks onderhoud van de airco zeker aangeraden. Als je systeem meer dan drie kilogram koelmiddel bevat, dan is een jaarlijks onderhoud verplicht. Bij meer dan dertig kilogram moet je je systeem zelfs elke zes maanden laten nakijken en bij meer dan driehonderd kilogram elke drie maanden. 

Voor het onderhoud van je airco-installatie doe je altijd een beroep op een erkend technicus.

Splitairco’s bestaan uit een of meerdere binnenunits en een buitenunit. De binnenunit(s) installeer je in de kamer(s) die je wil koelen en/of verwarmen. Ze zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar (wandmodel, vloermodel en ingebouwde airco), zodat je zeker een model vindt dat past in jouw interieur.

Zoals de naam aangeeft, moet je de buitenunit buiten aan je woning installeren. Bij de keuze van de meest geschikte plaats houdt een installateur rekening met tal van criteria. Zo moet de ondergrond voldoende stevig zijn, moet er genoeg plaats zijn voor de luchtdoorstroming en voor het aansluiten van kabels. Lees meer over de installatie van een buitenunit.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

17 mei 2022

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !