Skip to main content

Hooikoorts? Wees voorbereid!

Maak van je huis een allergeenvrije zone

hooikoorts luchteinigers

Het weer wordt steeds mooier. Fijn! Helaas komt daarmee ook het pollenseizoen weer op gang. Ben jij een van de drie miljoen Belgen die last heeft van hooikoorts? Dan staat een zonnige dag voor jou waarschijnlijk gelijk aan snotteren en hoofdpijn, zelfs met alle tips en middeltjes die er voorhanden zijn. Maar wist je dat je van je eigen woning een hooikoorts vrije zone kunt maken door te ventileren? We vertellen je er alles over!

Wat is hooikoorts eigenlijk?

In het midden van de zomer vertoon je plots alle symptomen van een verkoudheid: je hebt een lopende of verstopte neus, je moet niezen, je ogen tranen, je hebt hoofdpijn … Kortom: je voelt je allesbehalve lekker. En misschien heb je zelfs last van een kriebelende keel of een jeukend gehemelte. Klinkt bekend? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van hooikoorts. Wanneer stuifmeel van grassen of bomen in contact komt met de slijmvliezen van je neus en ogen kun je daar allergisch op reageren. Om zeker te weten of je hooikoorts hebt, kun je het best door je huisarts een allergietest laten uitvoeren. Laat je dan meteen even testen voor kruisbestuiving: mensen met hooikoorts hebben een grotere kans om ook allergisch te reageren op bepaalde fruit- en groentesoorten die dezelfde allergenen als stuifmeel bevatten.

Wanneer valt het hooikoortsseizoen?

Het vervelende aan hooikoorts is dat je er van februari tot en met augustus last van kunt hebben, afhankelijk van welke stuifmeelpollen bij jou een allergische reactie opwekken. Voor sommige mensen duurt het hooikoortsseizoen maar een maand, terwijl anderen er veel langer last van hebben. Daarbij geldt dat hoe meer pollen er in de lucht zijn, hoe erger je klachten zullen zijn. Het is dus handig om op hoogte te zijn van de verschillende bloeiperioden, zodat je de nodige voorzorgen kunt nemen.

  • Grassoorten bloeien van mei tot september.
  • Brandnetel bloeit van juni tot september.
  • Berk bloeit van maart tot mei.
  • Den en spar bloeien van april tot mei.
  • Kastanje en eik bloeien van april tot juni.
  • Els en hazelaar bloeien van februari tot mei.
  • Zuring bloeit van mei tot augustus.
  • Weegbree bloeit van mei tot september.
  • Bijvoet bloeit van juli tot augustus.
  • Cipresbomen bloeien van maart tot mei.

Eerste hulp bij hooikoorts

In eerste instantie volg je natuurlijk het best de aanbevelingen van je huisarts, maar als je weet welke pollen jouw klachten veroorzaken, doe je er goed aan om ze te vermijden. Zo kun je het gras natuurlijk beter niet maaien als jouw hooikoorts door graspollen veroorzaakt wordt. Allergisch aan het stuifmeel van berken? Dan is een wandeling in het park niet zo’n goed plan. Er zijn heel wat handige websites waarop je de verschillende pollenconcentraties kunt terugvinden. Hou rekening met de voorspellingen en vermijd inspanningen in de open lucht. Geen zin om binnen te blijven? Dan brengt een dagje aan zee misschien verlichting.

Houd je huis pollenvrij

Om je klachten tot een minimum te beperken, blijf je het best thuis, op voorwaarde dat je daar geen pollen naar binnen brengt. Hou je ramen gesloten en kies voor een slimme luchtreiniger dat pollen uit de lucht filtert, zodat je toch van de verse lucht kunt genieten. Stuifmeelkorrels zijn niet bestand tegen vocht, dus je huis grondig schoonmaken, je haren wassen voor het slapengaan en je was binnen laten drogen zijn stuk voor stuk prima ideeën.

Vermijd bijkomende irritatie

Behalve pollen vermijd je het best alle andere stoffen die irritatie kunnen opwekken, zoals rook en sterke geuren. Wie  last heeft van zijn ogen draagt beter geen contactlenzen en spoelt ze beter regelmatig met lauw water. Begin in geen geval te wrijven!

 

Over deze blogpost

Geplaatst op:

16 april 2018

 

Categorie:

Luchtreiniger

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !