Skip to main content

Je huis schoonmaken: 4 zaken die je niet over het hoofd mag zien

4 tips om je huis te kuisen

huis schoonmaken

Heel wat mensen geven hun huis aan het begin van de lente een grondige schoonmaakbeurt. Maar helaas volstaat zo’n grote lenteschoonmaak niet voor een op-en-top hygiënische woning. Je huis schoonmaken is een continu proces, waarbij je aandacht moet hebben voor tal van verschillende aspecten. De vloer dweilen, de ramen lappen en spinnenwebben verwijderen: dat zul je niet zo snel vergeten, maar heb je ook aandacht voor deze vier zaken?

1. Je computer poetsen

Ben je ook verknocht aan je pc of laptop? In die mate zelfs dat je af en toe achter je toetsenbord zit te eten? Dan is een wekelijkse schoonmaakbeurt echt geen overbodige luxe. Je toetsenbord en computermuis zijn namelijk een broeihaard van bacteriën. Vergeet zeker ook niet om goed tussen de toetsen te poetsen.

2. Je beddengoed vervangen

Je lakens en dekens ververs je hopelijk regelmatig, maar ook je hoofdkussen en je matras verdienen de nodige aandacht. Je kussensloop biedt weliswaar bescherming, onder andere tegen huisstofmijt, maar ook je kussen zelf wordt na verloop van tijd vuil. Heb je last van allergieën, dan doe je er goed aan om elke drie maanden je kussen te vervangen. Niet gevoelig voor allergieën? Dan volstaat een nieuw kussen om de drie jaar.

Een matras gaat in de regel jarenlang mee, maar dat betekent niet dat je ze nooit moet onderhouden. Je matrasbeschermer was je het best om de twee maanden. Maak van die gelegenheid gebruik om je matras zelf ook even onder handen te nemen: bestrooi ze met natriumbicarbonaat om geurtjes te verwijderen. Laat dit middel even inwerken en verwijder het daarna met de kruimeldief of stofzuiger. Vergeet niet om je matras tijdig te draaien! Vaak is er een zomer- en een winterkant.

3. Je keukenapparaten reinigen

Toestellen die je frequent gebruikt zoals je microgolfoven, vaatwas, koelkast en koffiezetapparaat verdienen regelmatig een grondige poetsbeurt:

  • Je microgolfoven reinig je het best elke week. Het is namelijk een fabeltje dat je microgolf zelf alle bacteriën vernietigt. Poets je toestel met een mengsel van azijn met citroenwater. Laat dit goed stomen in je magnetron en veeg daarna al het vuil grondig weg.

  • Verwijder de etensresten die wel eens durven achterblijven in je afwasmachine. Gebruik soda en laat je machine leeg draaien op het warmste programma. Vergeet niet om de filter van de afvoer leeg te maken en het spoelmiddel en zout aan te vullen.

  • Haal je koelkast leeg en maak ze volledig schoon met een sopje van allesreiniger of een mengsel van water met een lepel soda. Vergeet daarnaast de deurrubbers niet. Heb je een diepvries? Maak die dan ook leeg en verwijder alle ijs.

  • Een koffiezetapparaat moet je regelmatig ontkalken. Heb je een complex toestel waarmee je bijvoorbeeld ook cappuccino’s en andere soorten koffie kunt zetten? Dan reinig je het best regelmatig alle onderdelen van de machine zoals de zetgroep, de leidingen, het systeem om melk op te schuimen, … Doe je dat niet, dan ontstaat er al snel een laagje vet en zal je koffie op den duur bitterder smaken.

4. Je huis schoonmaken: is de lucht in je woning wel zuiver?

Ten slotte is er ook een ‘onzichtbaar’ deel van je huis dat de nodige aandacht verdient: de binnenlucht. Een gezond binnenklimaat is essentieel om ziektes te vermijden. Vuile lucht geeft namelijk meer kans op infecties: je krijgt een verstopte neus, bent vaker verkouden en slaapt slechter. In het ergste geval kun je er zelf allergieën of een huidprobleem aan overhouden.

Ook kan het lonen om een luchtreiniger in huis te halen. Dat is een elektrisch toestel dat voor gezondere binnenlucht zorgt door met streamertechnologie chemische stoffen, geuren en allergenen (zoals pollen en huisstofmijt), maar ook virussen en bacteriën te verwijderen.

Wil je graag meer informatie? Neem gerust contact met ons op.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

23 september 2022

 

Categorie:

Ventilatie

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !