MCK55W_020_background_gradient_left.jpg

Pollenallergie: hoe bescherm je je efficiënt?

Een lopende neus, niesbuien, keelpijn … Mooi weer is niet alleen maar goed nieuws, want bij het begin van de lente duiken ook weer de pollen op die mensen met allergieën zo vrezen. Heb jij ook last van pollenallergie? Gelukkig bestaan er manieren om je te beschermen. Naast de traditionele oplossingen, die al jarenlang bekend zijn, verschijnen er nu ook nieuwe technologieën op de markt om dit type allergie te verlichten. We geven je een beknopt overzicht van de bekende remedies én van veelbelovende nieuwe oplossingen!

Wat is een allergie precies?

Een allergie is niets anders dan een overgevoelige reactie op een lichaamsvreemde stof. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan die stof (wat een ‘allergeen’ noemen), treedt het immuunsysteem in actie en veroorzaakt het een fysieke reactie die zich op verschillende manieren kan manifesteren (symptomen).

Mensen die allergisch zijn voor pollen, hebben daar vooral last van in de lente, wanneer bloemen zich voortplanten en hun pollen aan de lucht afgeven. Het probleem is dat de pollen werkelijk overal kunnen rondzweven, ook binnen. Zelfs in je eigen huis kun je dus last hebben van pollen en bijvoorbeeld beginnen niezen of, bij een ernstige allergie, acute ademhalingsproblemen krijgen.

Hoe je beschermen tegen pollenallergie?

Tijdens het pollenseizoen kun je je allergiesymptomen verminderen door je af te schermen voor stuifmeel. Doe bijvoorbeeld geen zware sportinspanningen, hang je kleding niet buiten te drogen, rijd niet met de ramen open en houd de grasmaaier een tijdje op stal.

Naast een directe blootstelling aan pollen kunnen ook andere factoren, waarvan je het misschien niet verwacht, een invloed hebben op jouw allergische reactie. Luchtverontreiniging irriteert bijvoorbeeld de luchtwegen en zorgt ervoor dat stuifmeel er gemakkelijker de longen binnendringt. Daarnaast maakt vervuiling de pollen zwakker, waardoor die in nog fijnere deeltjes breken. Bij zware luchtvervuiling is het blootstellingsrisico aan pollen daarom des te groter.

Medicijnen en andere oplossingen

Vandaag bestaan er twee soorten medicijnen voor de behandeling van pollenallergie: enerzijds antihistaminica (oog- of neusdruppels). Dat zijn lokale behandelingen die zich beperken tot het onderdrukken van de symptomen van de allergie. Anderzijds bestaat er immunotherapie of desensibilisatie, een behandeling die meerdere jaren duurt en die als doel heeft de oorzaak van de allergie te genezen door gecontroleerde en langdurige blootstelling aan allergene stoffen. 

Voorkom je liever dan te moeten genezen? Weet dan dat er tegenwoordig ook nieuwe oplossingen op de markt zijn die het probleem – de aanwezigheid van pollen in de lucht – bij de wortel aanpakken. Deze huishoudelijke luchtreinigers halen virussen en bacteriën uit de omgevingslucht en filteren ook op stof en pollen.

Luchtreinigers van Daikin

De nieuwe luchtreinigers uit het Daikin-gamma zijn uitgerust met elektrostatische HEPA-filters. Dat zijn zeer efficiënte filters die gebruikmaken van elektrostatische kracht om deeltjes die in de lucht zweven, op te vangen. Deze nieuwe generatie luchtreinigers vangen bijna 99% van alle deeltjes met een grootte tussen 0,1 μm en 2,5 μm. Vervolgens worden deze deeltjes dankzij Streamer-technologie afgebroken via oxidatie. Zo verdwijnen de meeste pollen in huis en krijg jij effectief minder last van allergische symptomen. Bovendien kun je rekenen op een krachtige luchtbevochtiging die je slijmvliezen tegen de droogte beschermen. Er is dan ook geen reden meer om tegen mooie lentedagen op te zien!

De Daikin luchtreinigers zorgen voor een gezuiverde, gezonde en propere lucht.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

3 augustus 2020

 

Categorie:

Luchtreiniging

Gelijkaardige artikels