Skip to main content

Thuiswerk: hoe beperk je je verwarmingskosten?

Waar is de tijd dat we om acht uur ’s morgens ons huis verlieten en pas ’s avonds laat, na een lange werkdag, terug thuiskwamen? De coronapandemie heeft onze levens en dus ook de manier waarop we werken helemaal op de kop gezet. Gedaan dus met elke dag naar kantoor trekken. Vandaag is thuiswerk de norm geworden. Nu we meer thuis zijn, draaien onze verwarmingssystemen heel wat extra uren. Hoe kun je je verwarmingskosten binnen de perken houden? In dit artikel geven we je enkele nuttige tips.

Onderhoud is de sleutel

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar om te besparen op je verwarmingskosten moet je eerst … investeren. Investeren in het onderhoud van jouw verwarmingssysteem, meer bepaald. Eigenlijk is het logisch, want met een goed onderhouden verwarmingssysteem vermijd je dure last-minute reparaties. Bovendien werkt je systeem er efficiënter door: het verwarmt beter en verbruikt toch minder. Plan vandaag nog een onderhoudsbeurt voor je verwarming in. Oh, en vergeet ook niet om je radiatoren te ontluchten. 

Zet je verwarming niet uit, maar verlaag de temperatuur

’s Nachts of zodra de zon begint te schijnen je verwarmingssysteem volledig uitschakelen, is geen goed idee om energie te besparen. Zeker niet als je een warmtepomp en vloerverwarming hebt. De reden is eenvoudig: als je je warmtepomp of vloerverwarming terug aanzet, verbruikt je systeem meer energie om je woning op de gewenste temperatuur te krijgen. Zo doe je de kleine besparing die je deed door de verwarming uit te zetten, helemaal teniet. Onze tip: om tegelijk een optimaal comfort te genieten én energie te besparen, stel je je thermostaat beter in op een iets lagere temperatuur. Zo voorkom je grote temperatuurdalingen en belast je het systeem niet onnodig.

Verlucht je ruimtes

Een andere tip die misschien wat gek klinkt, maar zeker werkt: verlucht je woning voldoende. Waarom? Omdat er in een goed verluchte ruimte geen muffe en vochtige lucht hangt. Een huis dat droger is, warmt sneller op. En door de opwarmingstijd te verminderen, verminder je ook je energieverbruik. Let wel: het is niet nodig om je ramen urenlang open te zetten. Het volstaat om twee of drie keer per dag je huis gedurende vijf à tien minuten te verluchten. Zet ondertussen wel je verwarming even uit. Daarna zul je snel terug een aangename temperatuur in huis krijgen.

Investeer in een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat kost zo’n 250 euro, maar dat bedrag verdien je snel terug door de besparingen die je ermee realiseert. Slimme thermostaten regelen de temperatuur in je woning op basis van de weersverwachtingen. Ze garanderen op elk moment de ideale temperatuur in huis, onder meer door te nodige opwarmtijd te analyseren. Op die manier kunnen ze je energierekening met 15 à 30 procent verlagen. Interessant, niet?

Stel de ideale temperatuur in voor thuiswerk

Onze laatste tip om je verwarmingskosten te verlagen: kies de temperatuur in functie van wat je gaat doen. 19°C zou moeten volstaan om in alle comfort te thuiswerken. In de slaapkamer raden experts aan om het niet warmer te maken dan 18°C. Anders lijdt je slaapkwaliteit eronder. In de badkamer raden we je aan om bijverwarming te voorzien, zodat de ruimte snel de ideale temperatuur (22°C) bereikt terwijl je een douche neemt of je kleine bengels in bad stopt.

Wil je graag nog meer advies om te besparen op je verwarmingskosten? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!

verwarmingsmagazine

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

27 februari 2021

 

Categorie:

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !