Skip to main content

Je warmtepomp uitschakelen: de oplossing om energie te besparen?

Intussen is het genoegzaam bekend dat een warmtepomp een praktische en efficiënte oplossing is om, met respect voor het klimaat, je energiefactuur te verlagen. Wil je ook je elektriciteitsverbruik aan banden leggen? Dan word je misschien in de verleiding gebracht om af en toe je warmtepomp af te leggen om zo je portefeuille te sparen. Maar is dit echt het ei van Columbus? Het antwoord op die vraag ontdek je in dit artikel. Daarbovenop geven we je graag nog enkele tips om energie te besparen.

Is het een goed idee om ’s nachts je warmtepomp uit te schakelen?

Het klinkt geniaal, maar dat is het niet. Als je ’s nachts je warmtepomp uitschakelt, zal namelijk de temperatuur dalen in de vloeistof die door je warmteafgiftesysteem vloeit. Je warmtepomp zal dan ook een grote hoeveelheid energie moeten leveren om die temperatuur weer te verhogen. Als gevolg hiervan zal het rendement dalen.

Om te besparen, raden we je dan ook aan om temperatuurschommelingen te voorkomen door je warmtepomp continu te laten draaien.

Hoe kun je dan het elektriciteitsverbruik van je warmtepomp verminderen?

Duurzaam én goedkoop verwarmen is perfect mogelijk met een warmtepomp. We hebben enkele praktische tips opgelijst om het stroomgebruik van je warmtepomp te verminderen en te genieten van een echt energiezuinig verwarmingssysteem.

Sluit je warmtepomp aan op zonnepanelen

Hoewel een warmtepomp energie uit de omgeving haalt, heeft zo’n systeem nog altijd elektriciteit nodig om te functioneren. Maar waarom zou je niet kiezen voor groene stroom die je zelf produceert? Dat is perfect mogelijk door je warmtepomp aan te sluiten op zonnepanelen. Een goede oplossing voor het milieu en voor je budget!

  

Stel de starttemperatuur van je verwarmingssysteem in op maximaal 40°C

Hoe lager de temperatuur van het water dat in het verwarmingssysteem wordt geïnjecteerd, hoe hoger het rendement van de warmtepomp. Het is dan ook een goed idee om de temperatuur van je warmtepomp in te stellen op maximaal 40°C. Dat is ruim voldoende om een optimaal comfort in huis te garanderen als je vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren hebt.

Vergeet niet: voorkomen is beter dan genezen

We raden aan om je warmtepomp regelmatig te laten nakijken. Zo zorg je ervoor dat je systeem soepel blijft werken en profiteer je langer van optimale prestaties. Maak het jezelf gemakkelijk door een onderhoudscontract af te sluiten. Heb je een lucht-waterwarmtepomp? Vergeet dan niet om elke twee maanden de filters van je installatie schoon te maken.

Wil je graag meer informatie over het gebruik van een warmtepomp? Aarzel dan niet om contact op te nemen. We beantwoorden met plezier je vragen.

Geplaatst op:

10 januari 2021