Skip to main content

Welke oplossing voor een comfortabele verwarming in het tussenseizoen?

Op mooie lente- of herfstdagen voel je misschien niet de behoefte om je centrale verwarming overdag al op te zetten. Maar voor een heerlijke ochtenddouche of een avondje gezellig in de zetel naar je favoriete serie kijken, zou je wel eens wat hulp nodig kunnen hebben om het behaaglijk warm te krijgen. De oplossing? Bijverwarming! We maakten voor jou een lijst met de opties waaruit je kunt kiezen. Wil je nog meer weten? Lees dan snel verder!

Mobiele bijverwarming

Mobiele bijverwarmingselementen zijn een veelgebruikte oplossing en zijn in trek door hun flexibiliteit, gebruiksgemak en betaalbare prijzen. Bij deze categorie verwarmingselementen moet je echter wel enkele basisveiligheidsregels in acht nemen. Denk er bijvoorbeeld aan om de bijverwarming altijd op een vlakke, stabiele ondergrond te plaatsen, uit de buurt van brandbare materialen. Gebruik het toestel ook nooit als handdoekwarmer en als je voor een elektrisch model koos, sluit het dan zeker aan op een stopcontact met aarding. Als je deze voorschriften respecteert, heb je een eenvoudige, doeltreffende oplossing om een paar graden te winnen zonder de centrale verwarming aan te moeten zetten.

Top: elektrische bijverwarming. Die apparaten bestaan uit een verwarmingselement met een keramisch verwarmingspaneel, gekoppeld aan een oliebadsysteem of gecombineerd met een ventilator om de warmte in de kamer te verspreiden. Het zijn uiterst praktische systemen die je kan gebruiken waar en wanneer je wil en bovendien zijn ze niet duur.

Flop: petroleumkachels. Oliekachels zijn nog dikwijls te vinden in het huis van onze grootouders. Ze produceren vaak een aanzienlijke hoeveelheid CO2 en vocht, waardoor je... een raam moet openen om de kamer te verluchten. Dat model vermijd je dus best, tenzij de geur van zo'n kachel je een beetje nostalgisch maakt.

Vaste bijverwarming

Vaste bijverwarmingselementen zijn wat goedkoper dan de mobiele versies en hebben het voordeel dat ze helemaal in je interieur kunnen opgaan. Je kan er het gevoel van een Engelse cottage mee oproepen, of je woning net voorzien van een hypermoderne toets.

Top: de lucht-lucht warmtepomp. Dé oplossing om je huis gemakkelijk te verwarmen: een lucht-lucht warmtepomp is efficiënt, flexibel en milieuvriendelijk en jaagt je energieverbruik niet de hoogte in. Dit slimme toestel maakt gebruik van de warmte-energie die van nature in de buitenlucht zit om de kamers in je huis snel te verwarmen met behulp van ventiloconvectoren. Sommige lucht-lucht warmtepompen zijn bovendien zelfs omkeerbaar! Zo kan je met één toestel je woning zowel verkoelen als verwarmen. Het is dus een superhandige oplossing in voor het tussenseizoen, wanneer je je woning net dat graadje warmer of koeler wil maken. Echt ideaal!

Design bijverwarming: gashaard op natuurgas. Gashaarden zijn populair door hun uitstekende prestaties. Er zijn ultramoderne modellen zoals glazen elementen die je in een muur van de woonkamer kan inbouwen, maar je kan je woning ook een vleugje luxe geven door een gashaard in een traditionele, oude open haard in te werken. Je betaalt voor zo'n toestel meer dan voor een mobiele bijverwarming, maar daar krijg je wel een kwalitatieve afwerking en vormgeving voor.

Flop: houtkachels. Een houtkachel mag dan wel een beeld van gezellige fermettes oproepen, milieuvriendelijk kan je zo'n kachel zeker niet noemen. Bij houtverbranding komen er vervuilende deeltjes vrij, waardoor het gebruik van een traditionele houtkachel in sommige steden zelfs verboden is. Aan deze verwarmingsoplossing zijn ook praktische nadelen verbonden, zoals de houtvoorraad die veel plaats inneemt of het werkje om de asla leeg te maken.

We hopen dat dit overzicht je kan helpen bij je keuze voor een bijverwarmingssysteem. Tot binnenkort!

 

Het Daikin aircomagazine

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircosysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

20 oktober 2020

 

Categorie:

Verwarming

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !