Skip to main content

Vloerverwarming, ook geschikt voor renovatieprojecten?

Na maandenlang zoeken is het zover: je hebt je toekomstige (t)huis gevonden. Of beter: het is een huis met heel wat mogelijkheden die je met wat renovatiewerken helemaal wil benutten. Voor je begint aan de grondige verbouwingen van de vloer tot het plafond, wil je het hele verwarmingssysteem vervangen door een krachtigere en milieuvriendelijkere versie: vloerverwarming, aangesloten op een warmtepomp. In een nieuwbouw is dat absoluut een goed idee, maar is het dat ook bij een renovatieproject? In dit artikel geven we je graag een antwoord op al je vragen.

Vloerverwarming beter begrijpen

Moeten we de voordelen van vloerverwarming nog uiteenzetten? Het systeem werkt perfect in combinatie met een warmtepomp, dankzij de lage temperatuur van de wateringang - slechts 35 °C. Dat maakt van vloerverwarming de ideale oplossing om zowel voor de planeet te zorgen én te genieten van een heerlijk comfortabele, gelijkmatige temperatuur in het hele huis. Door je lager energieverbruik help je niet enkel het milieu, maar verlaag je ook je jaarlijkse energiefactuur. Je portefeuille zal je bedanken! Met vloerverwarming bespaar je bovendien handige ruimte in huis, omdat je geen radiatoren meer nodig hebt.

Dit verwarmingssysteem is echter niet zo eenvoudig te installeren in een bestaande woning. Om beter te begrijpen waarom dat zo is, moet je eerst de verschillende installatiemogelijkheden leren kennen. We leggen we ze hieronder even uit.

Voor je vloerverwarming installeert, moet je er zeker zijn van dat de vloer volledig vlak en effen is. Eens de vloer mooi waterpas ligt, moet die voorzien worden van een heel goed isolatiesysteem, om warmteverlies naar de grond te voorkomen. Nu heb je verschillende opties. Een van de meest toegepaste en goedkoopste manieren is om het verwarmingssysteem te plaatsen en het vervolgens te overgieten met een betonnen dekvloer voor een uitstekende thermische inertie. Je kan er ook voor kiezen om de buizen op een gegroefde ondergrond te leggen, daarop komt dan een beschermend rasterwerk en de betonnen dekvloer. Daarna kan de betonnen dekvloer verdwijnen onder een vloerbekleding naar keuze. Denk er wel aan dat sommige soorten vloerbekleding door hun warmtegeleidbaarheid beter geschikt zijn voor vloerverwarming dan andere.

Struikelstenen bij de plaatsing van vloerverwarming in een renovatieproject

Uiteraard belet niets je om vloerverwarming te leggen bij een renovatieproject, maar houd er wel rekening mee dat er wat extra inspanningen bij komen kijken in vergelijking met het plaatsen van vloerverwarming in een nieuwbouw.

  • Stel je voor: je toekomstige huis heeft geen perfect rechte, effen vloer. Voor je de fundering gaat isoleren om warmteverlies naar de grond te vermijden, zal je de vloer dus moeten egaliseren, en dat is niet altijd zo eenvoudig. 

  • Systemen voor vloerverwarming zijn tussen 6,5 en 10 cm hoog. In een nieuwbouwproject is dat niet zó belangrijk, maar bij een renovatie zorgt die hoogte ervoor dat je de stopcontacten en deuren een stukje zal moeten verhogen

  • Wil je graag vloerverwarming op een verdieping leggen? Dat kan! Zoek zeker eerst uit of de structuur van de woning het gewicht van zo'n installatie wel kan dragen. Je kan een betonnen dekvloer vervangen door aluminiumplaten om het verwarmingssysteem te bedekken, maar de thermische inertie van dat materiaal is minder goed dan die van beton.

  • Als je absoluut voor vloerverwarming wil kiezen, kan je het werk iets verlichten door een elektrisch model in plaats van een hydraulisch model te installeren. Dat is eenvoudiger om te plaatsen, maar verbruikt ook meer energie dan een hydraulisch vloerverwarmingssysteem op basis van een warmtepomp.

Samengevat: vloerverwarming is zeker een optie in je renovatieproject. Houd er wel rekening mee dat de plaatsing moeilijker verloopt dan bij een 'eenvoudige' integratie van zo'n verwarmingssysteem in een bouwproject. Eens de renovatiewerken afgelopen zijn, kan je wel genieten van de zachte warmte in je knusse nest. Je plundert er je rekening niet mee en het is lief voor Moeder Natuur. Dat loont de moeite!

Heb je nog vragen of wil je graag meer informatie over vloerverwarmingssystemen met warmtepomp? Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs beantwoorden je vragen met plezier.

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

10 oktober 2020

 

Categorie:

Verwarming

Renovatie

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !