Skip to main content

Een warmtepomp in een bestaand huis installeren: dit zijn de mogelijkheden

Spreken de vele voordelen van een warmtepomp je aan? Dan overweeg je wellicht om ook zo’n installatie in huis te halen. Maar misschien weet je niet zeker of dit wel haalbaar is als je geen renovatie of nieuwbouw gepland hebt. In dit artikel overlopen we je opties als je een warmtepomp in een bestaande woning wil installeren.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de traditionele verwarmingsinstallaties die gebruikmaken van fossiele brandstoffen. Een warmtepomp is bovendien erg zuinig en biedt je een bijzonder hoog comfort.

Warmtepompen onttrekken gratis warmte aan de natuur. Afhankelijk van het type maken ze daarvoor gebruik van energie uit de omgevingslucht, de bodem of het grondwater. Die energie wordt vervolgens aangewend om je woning of je sanitair water te verwarmen. In vergelijking met een verwarmingssysteem op stookolie of aardgas bespaar je zo tot 40% op je energiekosten. Als je je warmtepomp combineert met zonnepanelen kun je zelfs (een deel van) de elektriciteit die nodig is om de compressor aan te drijven zelf produceren. Een warmtepomp is dan ook sowieso een investering die zichzelf terugverdient.

Een warmtepomp voor sanitair warm water

Als je momenteel nog een elektrische boiler hebt, kun je ervoor kiezen om die te vervangen door een warmtepompboiler. Dat is een boiler die gebruikmaakt van warmtepomptechnologie om sanitair warm water te produceren.

Als je dagelijks meer dan honderd liter warm water verbruikt – wat niet eens zoveel is, want een gemiddeld gezin van vier personen verbruikt dagelijks zo’n 350 liter – is een warmtepompboiler een interessante investering. Met zo’n installatie kun je tot 70% besparen op je energiefactuur. Een warmtepompboiler is bovendien erg gebruiksvriendelijk, heeft een bijzonder lange levensduur en kun je makkelijk installeren in een bestaande woning. Voor een dergelijke warmtepomp, zoals de Daikin Altherma Warmtepompboiler, moet je rekening houden met een kostprijs van 2.200 à 3.000 euro, exclusief installatie en btw.

Je verwarmingssysteem vervangen door een warmtepomp

Wil je niet alleen je sanitair water verwarmen met een warmtepomp, maar had je graag je volledige verwarmingsinstallatie vervangen, dan is de Daikin Altherma 3 hoge temperatuur een uitstekende keuze. Dit is een lucht-waterwarmtepomp op hoge temperatuur die je gewoon kunt aansluiten op je bestaande leidingen en radiatoren. Het is dus niet nodig om ingrijpende verbouwingen uit te voeren (zoals vloeren openbreken) om dit systeem te installeren. De Daikin Altherma 3 hoge temperatuur heeft bovendien slechts een minimale installatieruimte nodig. Een belangrijk aandachtspunt is wel de isolatiewaarde van je woning. Samen met de oppervlakte van de ruimtes die je wil verwarmen, bepaalt dit het vereiste vermogen van je warmtepomp.

Bestaande woning of nieuwbouw: ga voor een warmtepomp!

Een warmtepomp installeren in een bestaand huis, zonder of met slechts een beperkte renovatie, is dus zeker geen utopie. Plaats je een nieuwbouwwoning? Dan is investeren in een duurzaam verwarmingssysteem zoals een warmtepomp een absolute must. Niet alleen geniet je daarmee van een hoog comfort en bespaar je op energie, het is ook onontbeerlijk om te voldoen aan de steeds strengere energie-eisen die de overheid oplegt.

 

Hoelang duurt de installatie van een warmtepomp en 4 andere vragen

Download ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze!

Daikin helpt je graag om het meest geschikte verwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

2 februari 2020

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !