Skip to main content

Daarvoor dient de koelvloeistof in jouw warmtepomp

Een warmtepomp is een zuinig en duurzaam verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van omgevingswarmte om je woning en/of je sanitair water te verwarmen. Voor de werking van zo’n systeem is een koelvloeistof essentieel. Wat dat precies is, hoe het werkt en welke types er zoal zijn, vertellen we je graag in dit artikel.

De werking van een warmtepomp 

De werking van een warmtepomp is gebaseerd op het principe van de compressietechniek. Je kunt een warmtepomp dan ook het best vergelijken met een ‘omgekeerde koelkast’. Daar waar een koelkast warmte onttrekt uit voedingswaren en die aan de omgeving afgeeft, onttrekt een warmtepomp warmte-energie uit de omgeving en gebruikt het die energie om je woning en/of je sanitair water te verwarmen. Afhankelijk van het type warmtepomp, kan het systeem warmte onttrekken aan de omgevingslucht, de aardbodem of het grondwater.

De warmte die de pomp aan de omgeving onttrekt, wordt getransporteerd via een koelvloeistof of koelmiddel. Dat is een vloeistof die speciaal ontwikkeld is voor het transporteren van warmte. Het belangrijkste kenmerk van een koelvloeistof is dat het al op een erg lage temperatuur zijn kookpunt bereikt en dus snel verdampt. De damp die op die manier ontstaat, wordt met een compressor samengeperst, totdat hij warmer wordt dan de lucht of het water in de verwarmingsinstallatie.

Daarna belandt deze damp in een condensor, waar hij zijn warmte afgeeft aan de verwarmingsinstallatie. Een ventiel verlaagt vervolgens de druk, waardoor de damp afkoelt en terug vloeibaar wordt. Daarna kan deze kringloop van vooraf herbeginnen.

De voordelen van R-32 als koelvloeistof

Vandaag maken we bij Daikin voor onze warmtepompen gebruik van het koelmiddel R-32. Dit product vervangt het vroegere koelmiddel R-410A, onder meer omdat het voor een betere performantie zorgt en heel wat milieuvriendelijker is.

Vóór 2015 was R-22 het meest gebruikte koelmiddel op de Europese markt, maar door de negatieve impact dat deze koelvloeistof heeft op de ozonlaag, werd het in 2015 verbannen. Fabrikanten schakelden over op het koelmiddel R-410A. R-410A is een mengsel dat bestaat uit twee verschillende koelmiddelen: R-32 en R-125. Dit product heeft een lager impact op het milieu, maar het ging nog steeds gepaard met een hoge CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan het broeikaseffect. De mate waarin dit gebeurt, wordt uitgedrukt aan de hand van de GWP-waarde (Global Warming Potential), die voor R-410A 2.090 bedraagt. Voor R-32 ligt deze waarde op 675, 3 keer lager dan R-410A. Logisch dus dat we vandaag voluit kiezen voor R32 als koelmiddel in onze warmtepompen en niet langer gebruikmaken van het mengsel R-410A.

Behalve milieuvriendelijker is R-32 ook tien procent efficiënter dan R-410A. Daarnaast kan het betere prestaties voorleggen bij extreme buitentemperaturen, kan het makkelijker gerecycleerd worden omdat het slechts uit één bestanddeel bestaat en is het handiger voor installateurs en onderhoudstechnici omdat het als vloeistof én als gas gevuld kan worden.

Met R-32, momenteel het energiezuinigste koelmiddel op de markt, bespaar je flink op je energiefactuur. Niet alleen zal je energieverbruik met dit product lager liggen, ook zal je minder onderhoudskosten hebben.

Wil je graag meer informatie over de mogelijkheden van een warmtepomp en het belang van de juiste koelvloeistof?

Geplaatst op:

20 november 2019