Skip to main content

Wat is een modulerende warmtepomp?

De meeste warmtepompen zijn voorzien van een buffervat en een aan-en-uit-techniek. Een modulerende warmtepomp heeft geen buffervat en schakelt zichzelf automatisch uit als de gewenste temperatuur bereikt is. Vooral in nieuwbouwwoningen is zo’n modulerende warmtepomp uiterst efficiënt!

Hoe werkt een modulerende warmtepomp?

Vrijwel alle warmtepompen op de markt zijn warmtepompen met een aan-en-uit-systeem. In dat geval pendelt de warmtepomp voortdurend, hierdoor slijten de componenten sneller en zijn er de hele tijd temperatuurschommelingen. Het gevolg is dat de bewoners nog steeds een relatief hoge energierekening voorgeschoteld krijgen. Koppel je aan dit type warmtepomp een buffervat, dan blijft het apparaat draaien om de buffer op temperatuur te houden, ook al is de gewenste kamertemperatuur reeds bereikt. Op die manier kan je je huis wel op een milieuvriendelijke manier verwarmen, al is het meteen duidelijk dat het ook efficiënter kan.

Een modulerende warmtepomp werkt immers met een thermostaatregeling die het apparaat eenvoudigweg uitschakelt wanneer de gewenste temperatuur bereikt is. De warmtepomp blijft de temperatuur wel meten en springt indien nodig geleidelijk bij. Bovendien heeft een modulerende warmtepomp geen buffervat nodig.

De voordelen van een modulerende warmtepomp

In de eerste plaats heeft een modulerende warmtepomp het voordeel dat je geen buffervat hoeft aan te schaffen. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ook ruimte. Daarnaast heeft een modulerende warmtepomp een beter jaarrendement dan een warmtepomp met aan-uit techniek. Een modulerende warmtepomp zal immers minder energie verbruiken, waardoor de bron minder energie hoeft te leveren, zodat de bron overcapaciteit heeft en de temperatuur ervan stijgt. In goed geïsoleerde woningen kan de COP waarde van een modulerende warmtepomp tussen 5,5 en 6,0 liggen, wat uitzonderlijk hoog is. 

Wanneer voor een modulerende warmtepomp kiezen?

Aan-uit warmtepompen met grote buffervaten zijn ontwikkeld voor het Scandinavische klimaat en zijn dus niet ideaal voor ons klimaat. Een modulerende warmtepomp is beter geschikt voor de weersomstandigheden in België. Vooral in goed geïsoleerde woningen zal een modulerende warmtepomp het hoogste rendement opleveren. 

Geplaatst op:

20 januari 2020