Ziek van je airco? Hierop moet je letten

Ziek van je airco? Hierop moet je letten

Bij een hittegolf denk je al snel: hoe konden mensen het vroeger zonder airconditioning stellen? In de auto tijdens de file, in je slaapkamer tijdens een hete zomernacht of op hotel in een tropisch land is airco intussen onmisbaar geworden. Toch lijkt klimaatregeling soms ook hinder te veroorzaken. Word je er ziek van? Verergert het allergieën? Lees er hier meer over.

Hoe werkt je airconditioning?

Airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De binnenunit zuigt warme lucht aan en leidt ze langs een 'verdamper' waarin koelvloeistof zit. Die vloeistof trekt warmte en vocht uit de binnenkomende lucht, zodat koude, droge lucht terug je kamer wordt ingeblazen. De opgewarmde koelvloeistof gaat naar je buitenunit, waar de warmte door een condensor in de buitenlucht wordt geblazen. 

Het belang van regelmatig onderhoud

Airco zorgt dus voor constante luchtcirculatie. Het apparaat blaast de lucht door filters, die hem zuiveren van stof, pollen en chemicaliën. Goed nieuws voor mensen die last hebben van allergieën. Als de filters te vuil of te oud zijn, verlaagt de kwaliteit van de circulerende lucht en riskeer je dat er bacteriën je kamer worden ingeblazen. Tijdig onderhoud is dus cruciaal: één keer per jaar is aangewezen.

Lagere luchtvochtigheid dankzij airco

Airconditioning koelt niet alleen lucht, maar haalt er ook vocht uit. Zo voelt de lucht frisser aan. Je neus en keel drogen hiervan uit, waarop je lichaam meer slijm produceert. Daardoor lijkt het alsof je verkouden bent, maar in realiteit verhoogt je lichaam je eigen vochtbalans en is er geen vuiltje aan de lucht.

Te grote temperatuurverschillen

Niet alleen onderhoud en het bijvullen van je airco is belangrijk. Ook je basisinstellingen en temperatuurregeling maken het verschil. Te droge lucht in je kamer is niet gezond; dat irriteert de slijmvliezen in neus en keel en veroorzaakt droge ogen en hoofdpijn.

Let er ook op dat het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur niet te groot is. Dit verschil bedraagt maximaal 6 graden. Bij een hoger verschil ga je bezweet van een warme naar koude ruimte en loop je sneller een verkoudheid op.

Verbeter je gebruik

Een mobiele airco en klimaatregeling in de auto werken volgens hetzelfde principe. Alleen zijn de binnen- en buitenunit compacter. Ook voor deze toestellen geldt dat je ze best tijdig onderhoudt, juist instelt en goed richt. Een onderhoudscontract is een aanrader voor huisairco's. De klimaatregeling in je wagen laat je het best jaarlijks controleren en zuiveren bij je garagist.