Je woning ventileren: zo ga je te werk

Je woning ventileren: zo ga je te werk

Je woning ventileren is ontzettend belangrijk voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Je kunt je ramen en deuren wagenwijd openzetten, maar dat is weinig efficiënt en je verliest er kostbare energie en warmte mee. Bovendien is het effect in minder dan een half uur uitgewerkt. Beter is het om een ventilatiesysteem te gebruiken dat duurzaamheid en comfort combineert.

Het belang van een gezond binnenklimaat

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit een volledig natuurlijk systeem, een volledig mechanisch systeem of een combinatie van beide. Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

Volledig natuurlijke ventilatie (systeem A)

Bij dit systeem worden ventilatieroosters in muren, ramen en deuren gebruikt om vervuilde lucht af te voeren en verse lucht aan te voeren. Een natuurlijk ventilatiesysteem is gebruiksvriendelijk en vergt weinig onderhoud. Maar je kunt het minder efficiënt regelen dan de andere systemen. Op het gebied van energiezuinigheid scoort het ook het minst.     

Volledig mechanische ventilatie (systeem D)

Een volledig mechanisch ventilatiesysteem maakt gebruik van elektrische ventilatoren. In droge ruimtes zoals de woon- of slaapkamer wordt verse lucht aangevoerd, terwijl de vervuilde lucht in natte ruimtes zoals de badkamer of de keuken wordt afgevoerd. Het is een energiezuinige oplossing die ook gebruikmaakt van warmteterugwinning

Gemengde ventilatiesystemen (systemen B en C)

Ventilatiesystemen B en C combineren natuurlijke en mechanische ventilatie. Bij systeem C gebeurt de toevoer via ventilatieroosters. Een elektrische ventilator zorgt voor de afvoer van vervuilde lucht. Voor systeem B geldt het omgekeerde. 

Je doet er goed aan om een vraaggestuurd ventilatiesysteem te gebruiken, dat automatisch inspeelt op je ventilatiebehoefte