Huisventilatie: efficiëntie en energiezuinigheid gaan hand in hand
Geen isolatie zonder woningventilatie
Je zou verbaasd opkijken, als je wist hoeveel vocht elke dag in huis circuleert. In oude huizen zorgen spleten en kieren voor natuurlijke ventilatie. Nieuwe en gerenoveerde woningen zijn zo goed geïsoleerd, dat ongezonde stoffen in je leefruimte blijven circuleren. Het is essentieel om in goede ventilatie te investeren.
Isolatie staat hoog op het renovatielijstje van elke eigenaar. Combineer dit altijd met goede ventilatie in je woning. Zweet van bewoners en huisdieren, vocht na het koken, douchen of baden, tabaksrook, chemische geurtjes, binnengeglipte buitenlucht vol fijn stof en pollen zorgen voor ongezonde binnenlucht. Die kan leiden tot hoofdpijn, slaperigheid, ademhalingsproblemen, astma of hoesten. Ze kan ook schimmels en zelfs huiszwam in je woning veroorzaken.
Hoe het niet moet: natuurlijke ventilatie
Vaak zet je je raam open als je uit bed stapt of na een lange douche. Structureel helpt dit niet: je laat je binnenlucht wel circuleren, maar ververst je lucht niet. Bovendien haal je ongezonde buitenlucht naar binnen, is het verfrissend effect van korte duur en veroorzaak je energieverlies: in de winter haal je koude lucht binnen en moet je verwarming dat compenseren, in de zomer warmt je woning snel op als je het raam openzet. Daarom zijn ook verluchtingsroosters en spleten onder je deur geen goed ventilatiesysteem.
Een goede oplossing: mechanische ventilatie
Mechanische ventilatie werkt dag en nacht en zorgt voor een evenwichtig binnenklimaat. Een eenvoudige toepassing is ventilatie van het type C: een mechanische ventilator zuigt zuivere buitenlucht aan. Vervuilde buitenlucht verlaat je woning via roosters door onderdruk. De motor die deze woningventilatie aanstuurt, maakt amper geluid. Wel voel en hoor je soms de luchtstroom bij felle wind of grote temperatuurverschillen.
Een betere oplossing: tweevoudige woningventilatie
Ventilatie van het type D werkt met 2 motoren: de ene zuigt aan, de andere voert af. Je krijgt een binnenklimaat dat in balans is en vermijdt vervelende drukverschillen. Dat komt doordat het systeem zowel een afvoer- als een aanvoerleiding heeft. Tip: plan die wel goed in bij je bouw- of verbouwplannen.
De totaaloplossing: ventilatie, verwarming en luchtreiniging
Waarom combineer je je woningventilatie niet met luchtreiniging en verwarming? Zo verzeker je je van zuivere lucht op de gewenste temperatuur en haalt je ventilatiesysteem vocht en ongezonde deeltjes uit diezelfde lucht. Een luchtreiniger werkt met verschillende filters en ververst voortdurend de aanwezige lucht. Een warmtepomp warmt binnenkomende lucht op in de winter, koelt ze af in de zomer en garandeert zo een ideaal binnenklimaat.
Geplaatst op:
18 juni 2022