Warmtepomp met warmtewisselaar voor zwembad verwarming

Warmtepomp met warmtewisselaar voor zwembad verwarming

Warmtepompen zijn niet alleen ideaal om je woning te verwarmen, maar kunnen eveneens gebruikt worden om je zwembad te verwarmen. Zo kan je ook bij frissere temperaturen genieten van een heerlijke plons in je zwembad. Lucht-water warmtepompen bieden het hoogste rendement voor zwembadverwarming, maar met een warmtewisselaar kan je dat rendement maximaliseren. Ontdek meer over de warmtepomp warmtewisselaar!

Zwembad verwarmen met een warmtepomp

Zwembaden kunnen perfect verwarmd worden met behulp van een warmtepomp. Warmtepompen halen warmte uit de omgevingslucht en zorgen ervoor dat het water in het zwembad een aangename temperatuur bereikt. Een zwembad warmtepomp haalt tot 80% van de benodigde energie uit de lucht. Hiermee kan je aanzienlijk besparen op je energiefactuur en de impact op het milieu is minimaal.

Een lucht-water warmtepomp voor zwembadverwarming

Om zwembaden te verwarmen wordt er meestal een lucht-water warmtepomp gebruikt. Dat komt omdat het rendement van dit type warmtepomp in grote mate bepaald wordt door het temperatuurverschil tussen de warmtebron (de lucht) en het afgiftesysteem. Hoe kleiner het verschil, hoe groter het rendement.

Aangezien zwembaden geen verwarming nodig hebben als het buiten meer dan 25°C is en er niemand zal zwemmen wanneer de temperaturen onder 10°C zakken, zal de warmtepomp ingezet worden tussen temperaturen van 10°C tot 25°C. Net tussen deze temperaturen zal een warmtepomp het hoogste rendement halen. Bovendien dient het water meestal slechts tot 30°C opgewarmd te worden, waardoor een zeer hoge COP waarde bereikt kan worden met een lage condensortemperatuur. 

Warmtepomp met warmtewisselaar

Een warmtepomp met warmtewisselaar maakt het mogelijk om de warmte uit de lucht rechtstreeks af te geven aan het zwembadwater. Op die manier kunnen lucht-water warmtepompen een maximaal rendement bereiken. Een warmtepompinstallatie voor zwembadverwarming kan zo tot vier keer minder energie verbruik dan een klassiek verwarmingssysteem. 

Gebeurt de verwarming van het zwembadwater ’s nachts, kan men bijkomend profiteren van de lage kostprijs van het nachttarief.