Je zwembad verwarmen met een warmtepomp: hierop moet je letten
Droom jij ervan om in je eigen zwembad te plonzen? Vandaag liggen zwembaden meer dan ooit binnen handbereik van particulieren, dus wat weerhoudt je ervan om helemaal voor die droom te gaan? Wil je niet enkel ’s zomers, maar ook in de koudere maanden van je zwembad genieten, dan is het aangewezen om je zwembad te verwarmen. Een mogelijke optie daarvoor is verwarming met een warmtepomp. Er is evenwel één heel belangrijk element waar je goed op moet letten bij de keuze van de juiste warmtepomp. Wat dat precies is, lees je in dit artikel.
6 manieren om je zwembad te verwarmen
In een land als België met zijn grillige klimaat, is zwembadverwarming geen overbodige luxe. Om een zwembad te verwarmen, zijn er verschillende mogelijkheden:
Verwarming met een warmtepomp
Verwarming met zonnecollectoren
Elektrische zwembadverwarming
Verwarming met een warmtewisselaar
Verwarming met een houtkachel
Verwarmende zwembadafdekking
Welk type verwarming je het best kiest, hangt af van jouw wensen en specifieke situatie. Hoe dan ook is het, ongeacht je keuze, cruciaal om altijd je zwembad goed af te dekken wanneer je niet zwemt. Zo kun je de warmte in het water langer vasthouden.
Je zwembad verwarmen met een warmtepomp
In veel gevallen is een warmtepomp een prima optie om je zwembad te verwarmen. Een warmtepomp is immers energiezuinig en werkt erg efficiënt. Net als een warmtepomp om woningen mee te verwarmen, werkt een warmtepomp voor je zwembad via het principe van de compressietechniek.
Dat betekent dat de installatie de warmte uit de omgeving onttrekt via een koelvloeistof die de warmte transporteert. Deze koelvloeistof bereikt al op lage temperatuur haar kookpunt en verdampt dus heel snel. In een compressor wordt dit gas vervolgens samengeperst, waardoor de temperatuur stijgt. Het warme gas dat zo ontstaat, komt vrij in een warmtewisselaar. Die geeft de warmte direct af aan het zwembadwater dat er doorheen stroomt.
Je zwembad verwarmen met een warmtepomp heeft verschillende voordelen. Zo is het geschikt voor alle soorten zwembaden, is het vrij makkelijk te installeren en zijn ook de verbruikskosten laag.
Onontbeerlijk: een warmtewisselaar in titanium
Omdat de warmtewisselaar bij een warmtepomp voor zwembadverwarming in direct contact komt met het zwembadwater, is het cruciaal dat dit onderdeel bestand is tegen corrosie. Hiervoor komen twee materialen in aanmerking: roestvrij staal (RVS) en titanium.
Als je je zwembad evenwel desinfecteert met zouten (zoutelektrolyse), dan is enkel titanium een optie. Roestvrij staal reageert immers op de zuuraanvallen van de desinfecterende behandeling. Vooral chloor heeft een groot effect. Om dat risico te vermijden, heb je dus een warmtepomp met een warmtewisselaar in titanium nodig.
Daikin-warmtepompen: niet geschikt voor zwembaden
Als je aan warmtepompen denkt, denk je misschien automatisch aan Daikin. Logisch, want wij hebben tal van verwarmingsoplossingen voor particulieren, horeca, kantoren, etc. Toch zul je je voor de verwarming van je zwembad tot een andere fabrikant moeten wenden. De warmtepompen van Daikin zijn immers niet uitgerust met een warmtewisselaar in titanium en zijn bijgevolg niet geschikt voor de verwarming van zwembadwater. Voor de verwarming van zwembaden bestaan er op de markt speciaal daarvoor ontworpen zwembadwarmtepompen. Je kunt deze toestellen in de regel aankopen bij de firma die jouw zwembad bouwt. Informeer je goed naar de mogelijkheden en koop een warmtepomp in functie van het volume en het oppervlak van je zwembad.
Heb je nog vragen over de producten van Daikin? Neem gerust contact met ons op.
Geplaatst op:
1 april 2021