Skip to main content

Een gezond binnenklimaat?

Ventileren is de boodschap!

Een goeie isolatie en een zuinige verwarmingsinstallatie zijn jouw garantie op comfort en warmte in huis. Maar ventilatie mag zeker niet ontbreken. Ook in de winter moet je je woning goed verluchten om te kunnen genieten van een aangenaam en gezond binnenklimaat.

Waarom ventileren?

Ventilatie zorgt ervoor dat de vervuilde en vochtige binnenlucht in je woning vervangen wordt door verse buitenlucht. Omdat jij en je huisgenoten koken, baden en gewoon lucht uitademen, bevat de lucht na verloop van tijd veel vocht en koolstofdioxide. Maar de binnenlucht kan ook schadelijke stoffen bevatten, bijvoorbeeld door huishoudchemicaliën of een slechte verbranding. Net daarom is ventilatie en luchtreiniging zo belangrijk. Je haalt verse buitenlucht met veel zuurstof naar binnen, waardoor het aangenamer én gezonder vertoeven is in huis.

Verluchten: twee methodes

Er zijn grofweg twee manieren om je woning te ventileren. Bij natuurlijke ventilatie ververs je de binnenlucht door ramen en deuren op gezette tijden te openen. Zet je ramen ’s ochtends een kwartiertje wagenwijd open, zodat een sterke luchtstroom alle vervuilde lucht in één keer meeneemt. In oude woningen doen kiertjes al de helft van het werk, al verlies je dan natuurlijk ook veel warmte.

Je kunt je huis in zekere mate zelf verluchten, maar zo verlies je dus heel wat energie. Het alternatief, een mechanisch ventilatiesysteem, is veel efficiënter en zuiniger. Zo’n systeem regelt de toevoer en afvoer van lucht in je woning, zodat jij je nergens zorgen over moet maken. Hoe het werkt? Ofwel met ventilatieroosters in je ramen en ventielen in de natte ruimtes (ventilatiesysteem C), ofwel met een gebalanceerd systeem van mechanische toevoer en afvoer (systeem D). Combineer een ventilatiesysteem bij voorkeur met een luchtreiniger, die allergenen zoals schimmels, mijten en pollen uit de lucht filtert.

Combineer ventilatie met zuinige verwarming

Het klinkt misschien paradoxaal, maar de combinatie van voldoende verluchting met een zuinige verwarming levert het grootste rendement op en het kleinste energieverlies. Er is namelijk beduidend minder energie nodig om droge lucht op te warmen dan om hetzelfde te doen met vochtige lucht.

Geïnteresseerd in de Daikin-toepassingen om je binnenklimaat gezonder en aangenamer te maken? Informeer je over onze producten, voeg ze toe aan je ‘informatiemandje’ en ontvang de juiste brochures vervolgens via e-mail!

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !