Wat kun je doen als je airco een slechte geur verspreidt?

’s Zomers, als de zon schijnt en de temperaturen de hoogte in schieten, is het moment aangebroken om de airco in te schakelen. Maar wat als er zich een vieze geur in je huis verspreidt? Het slechte nieuws is dat dit probleem verschillende oorzaken kan hebben; het goede nieuws er telkens ook wel een oplossing voor bestaat. Lees snel verder voor onze handige tips om te vermijden dat je aircosysteem een geur afgeeft.

Probleem 1: stof binnenin je binnentoestel

Als je gedurende een lange periode je airco niet gebruikt hebt, kan het zijn dat je toestel een vieze geur verspreidt. Meestal is de boosdoener: stof. 

De oplossing: je kan dit zelf op een eenvoudige manier oplossen. Open het binnentoestel en stofzuig de filters en de binnenkant van je unit.

Probleem 2: schimmel op de verdamper van je airco

Wanneer de warme lucht van een kamer in contact komt met de koude oppervlaktes van de verdamper van je airco-installatie, kan er zich condens vormen op de leidingen. Als er ook wat stof op ligt, ontstaat er een vochtige omgeving waarin bacteriën en schimmels kunnen woekeren. Die veroorzaken een slechte geur die het toestel vervolgens uitstoot.

De oplossing: maak de verdamper schoon. Ben je niet zo handig? Aarzel dan niet om hiervoor een specialist in te schakelen.

Probleem 3: een verstopte afvoerleiding voor condens

 

De afvoerleiding voor condens verwijdert het condenswater uit het systeem. Dat water ontstaat wanneer warme omgevingslucht in contact komt met de koude leidingen in de verdamper. Soms zijn een paar onzuiverheden in het systeem al voldoende om de afvoer van de condens te belemmeren, waardoor de leiding verstopt raakt. Vuil en water hopen zich dan op in de afvoerbuis, waardoor er onaangename geurtjes ontstaan.

De oplossing: als je een beetje handig bent, kun je de afvoerleiding makkelijk zelf ontstoppen. Zodra het vuil en het condenswater weg zijn, kun je de leiding reinigen en ontsmetten om schimmel in de toekomst te vermijden. Ben je niet zo’n doe-het-zelver? Dan kun je een specialist inschakelen om de afvoerleiding van je airco te ontstoppen.

Vieze geur voorkomen is beter dan genezen

Geurtjes verspreid door je airco kun je makkelijk vermijden als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt:

  • Laat een specialist regelmatig een grondig onderhoud van je airco-installatie uitvoeren. Je plant dit het best in voor het zonnig wordt en je je airco vaak gaat gebruiken.
  • Kies voor kwalitatieve filters en vervang ze regelmatig. Zo hou je je systeem schoon en vermijd je stofophoping die voor schimmel en bacteriëngroei kan zorgen.
  • Investeer eventueel in een UV-luchtreiniger. Zulke toestellen worden al lang gebruikt in ziekenhuizen, maar duiken ook steeds vaker op in woningen. Ze bieden een uitstekende bescherming tegen bacteriën en zijn zeker nuttig voor wie te kampen heeft met astma of een verzwakt immuunsysteem.
Wat kun je doen als je airco een slechte geur verspreidt?

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircosysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

27 augustus 2020

 

Categorie:

Airconditioning

Gelijkaardige artikels