Skip to main content

Wat kun je doen als je airco een slechte geur verspreidt?

’s Zomers, als de zon schijnt en de temperaturen de hoogte in schieten, is het moment aangebroken om de airco in te schakelen. Maar wat als er zich een vieze geur in je huis verspreidt? Het slechte nieuws is dat dit probleem verschillende oorzaken kan hebben; het goede nieuws er telkens ook wel een oplossing voor bestaat. Lees snel verder voor onze handige tips om te vermijden dat je aircosysteem een geur afgeeft.

Probleem 1: stof binnenin je binnentoestel

Als je gedurende een lange periode je airco niet gebruikt hebt, kan het zijn dat je toestel een vieze geur verspreidt. Meestal is de boosdoener: stof. 

De oplossing: je kan dit zelf op een eenvoudige manier oplossen. Open het binnentoestel en stofzuig de filters en de binnenkant van je unit.

Probleem 2: schimmel op de verdamper van je airco

Wanneer de warme lucht van een kamer in contact komt met de koude oppervlaktes van de verdamper van je airco-installatie, kan er zich condens vormen op de leidingen. Als er ook wat stof op ligt, ontstaat er een vochtige omgeving waarin bacteriën en schimmels kunnen woekeren. Die veroorzaken een slechte geur die het toestel vervolgens uitstoot.

De oplossing: maak de verdamper schoon. Ben je niet zo handig? Aarzel dan niet om hiervoor een specialist in te schakelen.

Probleem 3: een verstopte afvoerleiding voor condens

 

De afvoerleiding voor condens verwijdert het condenswater uit het systeem. Dat water ontstaat wanneer warme omgevingslucht in contact komt met de koude leidingen in de verdamper. Soms zijn een paar onzuiverheden in het systeem al voldoende om de afvoer van de condens te belemmeren, waardoor de leiding verstopt raakt. Vuil en water hopen zich dan op in de afvoerbuis, waardoor er onaangename geurtjes ontstaan.

De oplossing: als je een beetje handig bent, kun je de afvoerleiding makkelijk zelf ontstoppen. Zodra het vuil en het condenswater weg zijn, kun je de leiding reinigen en ontsmetten om schimmel in de toekomst te vermijden. Ben je niet zo’n doe-het-zelver? Dan kun je een specialist inschakelen om de afvoerleiding van je airco te ontstoppen.

Vieze geur voorkomen is beter dan genezen

Geurtjes verspreid door je airco kun je makkelijk vermijden als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt:

  • Laat een specialist regelmatig een grondig onderhoud van je airco-installatie uitvoeren. Je plant dit het best in voor het zonnig wordt en je je airco vaak gaat gebruiken.
  • Kies voor kwalitatieve filters en vervang ze regelmatig. Zo hou je je systeem schoon en vermijd je stofophoping die voor schimmel en bacteriëngroei kan zorgen.
  • Investeer eventueel in een UV-luchtreiniger. Zulke toestellen worden al lang gebruikt in ziekenhuizen, maar duiken ook steeds vaker op in woningen. Ze bieden een uitstekende bescherming tegen bacteriën en zijn zeker nuttig voor wie te kampen heeft met astma of een verzwakt immuunsysteem.
Wat kun je doen als je airco een slechte geur verspreidt?

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircosysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Veel gestelde vragen

Als je je airco tijdelijk niet gebruikt, dan is het belangrijk om het systeem te reinigen. Op die manier verhinder je dat schimmels en bacteriën beginnen te woekeren. Ook is het aangewezen om de luchtfilter in de binnenunit regelmatig schoon te maken.

Om de gebruiksveiligheid en een lange levensduur van je installatie te verzekeren, is een jaarlijks onderhoud van de airco zeker aangeraden. Als je systeem meer dan drie kilogram koelmiddel bevat, dan is een jaarlijks onderhoud verplicht. Bij meer dan dertig kilogram moet je je systeem zelfs elke zes maanden laten nakijken en bij meer dan driehonderd kilogram elke drie maanden. 

Voor het onderhoud van je airco-installatie doe je altijd een beroep op een erkend technicus.

De werking van een airco is gebaseerd op het principe van de compressietechniek en kun je het best vergelijken met de werking van een koelkast of een diepvries. De binnenunit van de airco onttrekt de warmte uit een ruimte en voert die af naar buiten. Dat is mogelijk dankzij een compressor met een koelvloeistof, die het hart van de airconditioning vormt. Door de warmte in de ruimte wordt deze koelvloeistof heel snel gasvormig. Dit gas wordt vervolgens naar een condensor geleid, waar het terug een vloeistof wordt. Daarbij komt warmte vrij, die via de buitenunit van de airco aan de buitenlucht wordt afgegeven. Daarna kan heel het proces opnieuw beginnen. Meer details over de werking van een airco vind je op onze blog.

Een airco maakt dus gebruik van energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Als je het systeem aansluit op zonnepanelen, dan kun je die elektriciteit gedeeltelijk zelf produceren.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

27 augustus 2020

 

Categorie:

Airconditioning

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !