Onderhoud van je airco: hoe vaak is voldoende?

Vandaag is een airco een logische keuze. De voordelen spreken voor zich! Om vele jaren van je installatie te kunnen genieten is het wel cruciaal – en in sommige gevallen zelfs verplicht – om je airco tijdig te laten onderhouden. In dit artikel lees je hoe vaak je dat precies moet doen en wat er zoal bij het onderhoud van je airco komt kijken.

Verplicht onderhoud airco

Om te weten of je aan een verplicht onderhoud voor je airconditioning gebonden bent, hoef je alleen maar na te gaan hoeveel koelmiddel de installatie kan bevatten. Die informatie vind je terug op de buitenunit. Bij minder dan 7,4 kilogram koelmiddel is onderhoud niet verplicht. In het andere geval gelden de volgende regels:

  • < 5 ton CO2eq & > 50 ton CO2eq: onderhoud is jaarlijks verplicht

  • < 50 ton CO2eq & > 500 ton CO2eq: onderhoud is elke zes maanden verplicht

  • > 500 ton CO2eq: onderhoud is elke drie maanden verplicht

Lees ook: Hoe kies je de juiste airco voor je woning?

Jaarlijks onderhoud als voorwaarde voor je garantie

Voor de airco’s van Daikin geldt de wettelijke garantie. Om hiervan te kunnen genieten, vragen wij wel om een jaarlijks onderhoud van de installatie. Meer informatie hierover vind je in onze verkoopsvoorwaarden.

Hoe weet je of airco onderhoud nodig heeft?

Zelfs als je je airco-installatie niet verplicht moet laten onderhouden, is het soms toch noodzakelijk. Ook zonder concrete defecten is één keer per jaar aangewezen.

Enkele belangrijke symptomen van een airco die een onderhoudsbeurt nodig heeft:

  • Maakt je installatie meer lawaai dan gewoonlijk, dan zijn de filters mogelijk verstopt. Reinig deze dan eerst door het stof weg te halen met een stofzuiger of een vochtige doek. Blijft het lawaai? Dan kunnen er mechanische problemen zijn. Neem in dat geval contact op met een installateur. Ook bij geratel en geborrel is onderhoud aangewezen.

  • Als je airco er almaar langer over doet om een ruimte gekoeld te krijgen (verminderd koelvermogen), dan is het koelvloeistofpeil allicht te laag. 

  • Ook stijgende energiekosten kunnen wijzen op een slecht onderhouden installatie. 

Laat je airco onderhouden door een pro

Voor een verplicht onderhoud van je airconditioning moet je een erkend technicus inschakelen.

 

Heb je verder nog vragen over je Daikin-airco of over airconditioning in het algemeen? Onze professionals helpen je graag verder! Neem snel contact op voor meer informatie.

Onderhoud van je airconditioning

onderhoud airconditioning

Wat kan je zelf doen?

Zelf kan je regelmatig de filters reinigen. Volg de aanwijzingen in de handleiding:

Heb jij een ander model, klik hier om jouw handleiding te zoeken.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

17 mei 2022

 

Categorie:

Airco

Nieuwbouw

Renovatie

Gelijkaardige artikels