Onderhoud van je airconditioning: hoe vaak is voldoende?

Voor airconditioning kiezen is helemaal niet zo moeilijk. De vele voordelen spreken immers voor zich! Om er nog jaren van te kunnen genieten is het echter wel cruciaal – en in sommige gevallen zelfs verplicht – om je airconditioning tijdig te laten onderhouden. Hoe vaak je dat precies moet doen en wat er zoal bij het onderhoud van je airco komt kijken? Ontdek snel meer.

Verplicht onderhoud airco

Om te weten of je aan verplicht onderhoud voor je airconditioning gebonden bent, hoef je alleen maar na te gaan hoeveel koelmiddel de installatie kan bevatten. Bij minder dan 3 kilogram koelmiddel is onderhoud niet verplicht. In andere gevallen gelden de volgende regels:

●        <5 ton CO2eq & >50 ton CO2eq: onderhoud is jaarlijks verplicht

●        <5 ton CO2eq & >500 ton CO2eq: onderhoud is elke zes maanden verplicht

●        >500 ton CO2eq: onderhoud is elke drie maanden verplicht

Lees ook: Hoe kies je de juiste airco voor je woning?  

 

Hoe weet je of airco onderhoud nodig heeft?

Zelfs als je je airconditioning niet verplicht moet onderhouden, is het soms toch noodzakelijk. Zelfs zonder concrete defecten is één keer per jaar aangewezen. Enkele belangrijke symptomen van een airco die nodig aan een onderhoudsbeurt toe is:

  • Maakt je installatie meer lawaai dan gewoonlijk, dan kan het zijn dat de filters verstopt zijn. Kuis deze dan eerst door het stof met een stofzuiger weg te halen. Blijft het lawaai dan kunnen er mechanische problemen zijn. Contacteer dan een installateur. Ook bij geratel en geborrel is onderhoud aangewezen.
  • Verminderd koelvermogen: als je airco er almaar langer over doet om een ruimte gekoeld te krijgen, is het koelvloeistofpeil allicht te laag.
  • Ook stijgende energiekosten kunnen wijzen op een slecht onderhouden installatie. 

Laat je airconditioning onderhouden door een pro

Als je je airconditioning verplicht moet laten onderhouden, dan moet je daar een erkend technicus voor contacteren. Heb je verder nog vragen over je Daikin-airco of airconditioning in het algemeen? Onze professionals helpen je graag verder!

Neem snel contact op voor meer informatie.

Onderhoud van je airconditioning

onderhoud airconditioning

Wat kan je zelf doen?

Zelf kan je regelmatig de filters reinigen. Volg de aanwijzingen in de handleiding:

Heb jij een ander model, klik hier om jouw handleiding te zoeken.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

22 januari 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Airco

Gelijkaardige artikels