Skip to main content

Onderhoud van je airco: hoe vaak is voldoende?

Vandaag is een airco een logische keuze. De voordelen spreken voor zich! Om vele jaren van je installatie te kunnen genieten is het wel cruciaal – en in sommige gevallen zelfs verplicht – om je airco tijdig te laten onderhouden. In dit artikel lees je hoe vaak je dat precies moet doen en wat er zoal bij het onderhoud van je airco komt kijken.

Verplicht onderhoud airco

Om te weten of je aan een verplicht onderhoud voor je airconditioning gebonden bent, hoef je alleen maar na te gaan hoeveel koelmiddel de installatie kan bevatten. Die informatie vind je terug op de buitenunit. Bij minder dan 7,4 kilogram koelmiddel is onderhoud niet verplicht. In het andere geval gelden de volgende regels:

  • < 5 ton CO2eq & > 50 ton CO2eq: onderhoud is jaarlijks verplicht

  • < 50 ton CO2eq & > 500 ton CO2eq: onderhoud is elke zes maanden verplicht

  • > 500 ton CO2eq: onderhoud is elke drie maanden verplicht

Lees ook: Hoe kies je de juiste airco voor je woning?

Jaarlijks onderhoud als voorwaarde voor je garantie

Voor de airco’s van Daikin geldt de wettelijke garantie. Om hiervan te kunnen genieten, vragen wij wel om een jaarlijks onderhoud van de installatie. Meer informatie hierover vind je in onze verkoopsvoorwaarden.

Hoe weet je of airco onderhoud nodig heeft?

Zelfs als je je airco-installatie niet verplicht moet laten onderhouden, is het soms toch noodzakelijk. Ook zonder concrete defecten is één keer per jaar aangewezen.

Enkele belangrijke symptomen van een airco die een onderhoudsbeurt nodig heeft:

  • Maakt je installatie meer lawaai dan gewoonlijk, dan zijn de filters mogelijk verstopt. Reinig deze dan eerst door het stof weg te halen met een stofzuiger of een vochtige doek. Blijft het lawaai? Dan kunnen er mechanische problemen zijn. Neem in dat geval contact op met een installateur. Ook bij geratel en geborrel is onderhoud aangewezen.

  • Als je airco er almaar langer over doet om een ruimte gekoeld te krijgen (verminderd koelvermogen), dan is het koelvloeistofpeil allicht te laag. 

  • Ook stijgende energiekosten kunnen wijzen op een slecht onderhouden installatie. 

Laat je airco onderhouden door een pro

Voor een verplicht onderhoud van je airconditioning moet je een erkend technicus inschakelen.

 

Heb je verder nog vragen over je Daikin-airco of over airconditioning in het algemeen? Onze professionals helpen je graag verder! Neem snel contact op voor meer informatie.

Onderhoud van je airconditioning

onderhoud airconditioning

Wat kan je zelf doen?

Zelf kan je regelmatig de filters reinigen. Volg de aanwijzingen in de handleiding:

Heb jij een ander model, klik hier om jouw handleiding te zoeken.

Veel gestelde vragen

De totaalprijs voor de installatie van een aircosysteem hangt af van heel wat factoren. In ons artikel ‘Hoeveel kost een airco precies?’ lees je wat die precies zijn. Je vindt er ook enkele richtprijzen per type airco. Voor een gedetailleerde offerte op maat kun je terecht bij een erkende installateur. Ga je verbouwen? Dan kun je voor de installatie van een airco een premie krijgen.

De werking van een airco is gebaseerd op het principe van de compressietechniek en kun je het best vergelijken met de werking van een koelkast of een diepvries. De binnenunit van de airco onttrekt de warmte uit een ruimte en voert die af naar buiten. Dat is mogelijk dankzij een compressor met een koelvloeistof, die het hart van de airconditioning vormt. Door de warmte in de ruimte wordt deze koelvloeistof heel snel gasvormig. Dit gas wordt vervolgens naar een condensor geleid, waar het terug een vloeistof wordt. Daarbij komt warmte vrij, die via de buitenunit van de airco aan de buitenlucht wordt afgegeven. Daarna kan heel het proces opnieuw beginnen. Meer details over de werking van een airco vind je op onze blog.

Een airco maakt dus gebruik van energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Als je het systeem aansluit op zonnepanelen, dan kun je die elektriciteit gedeeltelijk zelf produceren.

Er bestaan heel wat verschillende airconditioningsystemen, elk met hun specifieke eigenschappen. Voor particulieren en in kleine kantoren zijn dit de meest gebruikte systemen:

·       Een split-airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit en is ideaal om één kamer te verkoelen. 

·       Een multisplit-airco bestaat uit één buitenunit met meerdere binnenunits, zodat je verschillende ruimtes kunt koelen.

·       Bij een mobiele airco onderscheiden we een makkelijk verplaatsbare monoblock airco en een splitsysteem, waarbij de binnen- en de buitenunit via buizen met elkaar verbonden zijn. 

Voor de binnenunit van je airco heb je de keuze tussen een wandmodel, een vloermodel of een ingebouwde airco. Veel van deze airco’s passen ook perfect in een strak interieur.

Welke airco je het best kiest, hangt natuurlijk volledig af van jouw situatie. Raak je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op voor meer informatie.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

17 mei 2022

 

Categorie:

Airco

Nieuwbouw

Renovatie

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !