Skip to main content

De voor- en nadelen van airco in huis

Nu is het nog bitterkoud, maar binnen enkele maanden staat de zomer alweer voor de deur en dan komt een airco in huis handig van pas. De winter is dan ook het ideale moment om na te denken over de installatie van airconditioning, zodat je goed voorbereid de zomer kunt invliegen. Twijfel je nog of je nu écht wel airco nodig hebt? Ontdek hier alle voordelen en nadelen van airco om een goed geïnformeerde keuze te maken!

De invloed van airco op je energieverbruik

Het energieverbruik is vaak een van de eerste nadelen die ter sprake komen wanneer het over airconditioning gaat. Airco zou een enorme energievreter zijn die je rekeningen de hoogte in doet schieten. Toch is dat niet helemaal waar.

Uiteraard verbruikt airco energie, maar niet meer dan pakweg je koelkast of wasdroger. Zo gebruikt een airconditioner gemiddeld slechts 1 kilowatt energie om 3 kilowatt aan warmte of koude te pompen. Bovendien zijn de meeste – kwalitatieve – airconditioners tegenwoordig voorzien van een groen energielabel, wat erop wijst dat ze zuinig tot zeer zuinig zijn in hun energieverbruik. Verder kun je door het (multi)splitsysteem enkel airco voorzien in de kamers waar het nodig is – want waarom zou je energie verbruiken om het hele huis te koelen, als slechts een specifiek aantal ruimtes koeling nodig hebben?

De impact van airco op het milieu

Een ander nadeel van airconditioning waar heel wat mensen (verkeerdelijk) in geloven, is de negatieve impact die airco op het milieu zou hebben. Ze hebben het dan meer bepaald over de koelvloeistoffen in de systemen. Die zouden erg schadelijk kunnen zijn wanneer er een lek ontstaat. Gelukkig werd de regelgeving in 2010 aangepast, waardoor de koelvloeistoffen in airconditioningsystemen nu veel veiliger zijn. Bovendien is de kans op een lek miniem als je kiest voor kwalitatieve apparatuur en de plaatsing laat doen door een professional.

Een optimaal klimaat in huis

Het grote voordeel aan airco is het enorme comfort. Als je kiest voor een systeem dat op jouw noden aansluit, heb je in slechts een paar klikken de ideale temperatuur in huis. Voor mensen die gevoelig zijn aan oververhitting door longaandoeningen of hart- en vaatziekten is dat een enorme meerwaarde. Bovendien werken bepaalde airco’s luchtzuiverend en -ontvochtigend, wat dan weer heel wat voordelen met zich meebrengt voor mensen met astma of allergieën.

Daarbij is het echter wel belangrijk dat je je airconditioning goed onderhoudt en regelmatig laat nakijken. Op die manier voorkom je dat vieze luchtjes of ziektekiemen verspreid raken in je huis. Verder behoud je het best een temperatuur tussen 21 en 25 graden en een luchtvochtigheid tussen 60 en 70 procent. Zo zul je geen last ondervinden van te grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten of van droge lucht in huis.

Voor- en nadelen van airco: de conclusie

Als je investeert in een airco die betrouwbaar en energiezuinig is en het systeem regelmatig laat onderhouden, kun je dus gerust zijn. Zolang je maar kiest voor een systeem dat bij je past en de airconditioning juist afstelt zodat je steeds een ideale temperatuur en luchtvochtigheid behoudt, zijn er eigenlijk geen nadelen aan het installeren van airco.

airco voordelen nadelen

Ontvang onmiddelijk het gratis Daikin Airco magazine!

Laat je inspireren door ons
Daikin Airco magazine!
Voor elke specifieke situatie bestaat er een Daikin oplossing.

Veel gestelde vragen

De totaalprijs voor de installatie van een aircosysteem hangt af van heel wat factoren. In ons artikel ‘Hoeveel kost een airco precies?’ lees je wat die precies zijn. Je vindt er ook enkele richtprijzen per type airco. Voor een gedetailleerde offerte op maat kun je terecht bij een erkende installateur. Ga je verbouwen? Dan kun je voor de installatie van een airco een premie krijgen.

De werking van een airco is gebaseerd op het principe van de compressietechniek en kun je het best vergelijken met de werking van een koelkast of een diepvries. De binnenunit van de airco onttrekt de warmte uit een ruimte en voert die af naar buiten. Dat is mogelijk dankzij een compressor met een koelvloeistof, die het hart van de airconditioning vormt. Door de warmte in de ruimte wordt deze koelvloeistof heel snel gasvormig. Dit gas wordt vervolgens naar een condensor geleid, waar het terug een vloeistof wordt. Daarbij komt warmte vrij, die via de buitenunit van de airco aan de buitenlucht wordt afgegeven. Daarna kan heel het proces opnieuw beginnen. Meer details over de werking van een airco vind je op onze blog.

Een airco maakt dus gebruik van energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Als je het systeem aansluit op zonnepanelen, dan kun je die elektriciteit gedeeltelijk zelf produceren.

Dat een airco dient om te koelen, is slechts een deel van het verhaal. Met eigentijdse airco-oplossingen kun je namelijk ook verwarmen. Zulke systemen worden ook lucht-luchtwarmtepompen genoemd. Deze airco’s transporteren warmte van de ene omgeving naar de andere met behulp van een koelmiddel. 

Zo kun je in de zomer verschillende kamers in je woning koelen. De warmte van binnen wordt dan naar buiten afgevoerd. 

In de winter is het mogelijk om dat proces om te draaien. De warmtepomp wordt dan gebruikt om warmte uit de buitenlucht te onttrekken en in de woning af te geven. Het koelmiddel stroomt daarbij dan in de andere richting.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

12 februari 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Airco

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !