Hoe kies je de juiste airco voor in jouw huis?
Geniet jij ook zo van die zomerse dagen? Heerlijk profiteren van het warme weer op je terras, lekker in het zonnetje eten, … Maar als de thermometer buiten dertig graden of meer aanduidt, is dat te veel van het goede. Want ook de binnentemperatuur stijgt dan meestal snel, met veel zweten en puffen als gevolg. De ramen openzetten biedt geen oplossing, een airco-installatie wel. Hoe weet je wat de perfecte airco voor in jouw huis is?
Een airco voor in huis kiezen: waar begin je?
Een airco is ideaal om je woning te koelen. Maar zo’n installatie koop je beter niet in een bevlieging. Ga doordacht te werk en breng eerst in kaart waaraan het toestel moet voldoen.
Lijst zeker je comforteisen op, maar houd ook rekening met je budget en met de eigenschappen van je huis. Beantwoord zeker deze vragen:
In welke ruimtes wil je airco?
Wil je alleen koelen of ook verwarmen?
Hoe vaak wil je de airco gebruiken?
Hoe groot zijn de ruimtes die je wil koelen/verwarmen?
Hoeveel raamoppervlakte is?
Hoe is je woning georiënteerd?
Hoe goed is je woning geïsoleerd?
…
Om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kopen, vergelijk je het best de verschillende systemen die er op de markt zijn. Een airco moet niet alleen het gewenste comfort bieden, maar ook makkelijk te bedienen zijn en een goed rendement halen.
Welke types airco zijn er?
Er bestaan twee types aircosystemen:
Een monoblock of mobiele airco kun je vrij makkelijk verplaatsen. Zo’n systeem voert de warme lucht via een slang van binnen af naar buiten. Het zijn vaak tijdelijke energieverslindende oplossingen, die weinig comfort bieden.
Split-aircosystemen of lucht-luchtwarmtepompen bestaan uit een of meerdere binnenunits die verbonden zijn met een buitenunit. Koeltechnische leidingen voeren de warmte van binnen af naar buiten. Met dit type airco kun je zowel koelen als verwarmen, want het is mogelijk om de koelcyclus om te draaien. Bovendien is dit systeem erg energie-efficiënt, met een rendement dat altijd boven de 100% ligt. Zo blijven je energiekosten laag.
Wat kost een airco?
Er zijn diverse factoren die mee de prijs van een aircosysteem bepalen.
Vermogen
Een basis lucht-luchtwarmtepomp is een airco waarmee je in het tussenseizoen ook een ruimte kunt verwarmen. Wil je je warmtepomp als alternatief voor je centrale verwarming gebruiken? Dan heb je een toestel nodig dat zijn vermogen behoudt bij koudere buitentemperaturen.Energiezuinigheid
Controleer het energielabel van de airco. Basismodellen hebben meestal een energielabel A+. De betere systemen – met een lager energieverbruik en minder impact op het milieu – hebben A++ of zelfs A+++.Geluid
De huidige aircotoestellen zijn heel wat stiller dan die van vroeger. Goedkopere, vaak mobiele systemen, maken nog wel geluid, al valt dat zeker mee. Toestellen die speciaal bedoeld zijn voor de slaapkamer hoor je zelfs bijna niet. Daarnaast zijn er ook apparaten met een geluiddempende functie.Opties
Met speciale functies voor meer comfort kun je heel ver gaan. Zo zijn er behalve geluidsarme airco’s en toestellen die stralingswarmte geven, ook modellen met extra zuiveringsopties en energiebesparende standen. Sommige airco’s kun je dan weer vanop afstand bedienen met je smartphone of tablet. Ten slotte zijn er systemen met bewegingssensoren die hun werking automatisch aanpassen.
Door slim met je airco om te springen kun je je energiefactuur aardig doen dalen. Op langere termijn ben je vaak beter af door te investeren in een performanter (en dus duurder) toestel. Je betaalt weliswaar meer, maar het rendement ligt ook hoger zodat je uiteindelijk bespaart op je energiekosten.
Twijfel je nog? Gebruik onze selectietool.
Geplaatst op:
19 april 2022