Skip to main content

Wil je een stille airco? Zo leg je hem het zwijgen op.

De buitenunit van je airco maakt logischerwijs geluid, maar in sommige gevallen kan dat storend zijn voor jou of je buren. Gelukkig zijn er manieren om het lawaai tot een minimum te beperken. Zó maak jij van je airco een stille airco.

Omsluit de buitenunit van je airco niet

Je zou denken dat je airconditioner minder geluid maakt, als je je buitenunit omkapselt. Niets is minder waar, want zo creëer je een storende nagalm. Voor airco’s geldt: hoe meer afgeschermd, hoe meer geluid. Het is dus geen goed idee om je buitenunit in een hoekje te verstoppen. Ook doe-het-zelfconstructies laat je het best ter zijde. Wil je écht graag je buitenunit onder een omkapsel verhullen, ga dan specifiek voor een geluidsdempende kast.

Omring de buitenunit met planten, bereik je dan weer het omgekeerde effect. Bloemen of struiken dempen het geluid dat je airco maakt én vormen daarnaast ook een visuele barrière zodat je unit minder opvalt. Let wel op: verwijder regelmatig bladeren of takken die je buitenunit kunnen blokkeren, zodat je installatie efficiënt blijft werken.

Kies de juiste locatie voor je buitenunit

Ook waar je je buitenunit plaatst, is belangrijk. Het is bijvoorbeeld af te raden om de installatie vlak onder je slaapkamerraam te zetten. Kies ervoor om je buitenunit hoger aan je muur of op je dak te monteren. Omdat je binnen- en buitenunit verbonden moeten worden, controleer je wel het best op voorhand de maximale lengte van je leidingen.

Ga voor een professionele plaatsing en onderhoud

Het is quasi onmogelijk om zonder de nodige kennis een airco te installeren. Een erkend Daikin-installateur heeft bakken ervaring en weet altijd raad. Staat de buitenunit bijvoorbeeld op een constructie op het dak, dan moet hij stevig gemonteerd staan op rubberen geluidsdempers om trillingen en/of resonantie tegen te gaan. Door ervoor te zorgen dat alles stabiel is, vermijd je heel wat problemen van overlast voor je eigen huishouden, maar ook voor dat van je buren.

Met regelmatig onderhoud blijft je airco jarenlang in topconditie. Laat een expert je installatie jaarlijks een stevige onderhoudsbeurt geven. Zo hou je het vermogen hoog en het geluidsniveau laag.

Kies voor een stille airco van Daikin

Door te kiezen voor een airco van Daikin, schrap je storend achtergrondgeluid uit je leven. 

De airco’s van Daikin zijn fluisterstil: de buitenunit haalt hoogstens 50 decibel, terwijl de binnenunit slechts 25 tot 45 decibel produceert. En da’s hetzelfde als het ruisen van bomen. 

Heb je nog vragen? Of ben je vastbesloten om een fluisterstille airco van Daikin in huis te halen? 

Geplaatst op:

7 februari 2022

  • Kun je met elke warmtepomp verwarmen én koelen?

    Wist je dat je met een warmtepomp je woning niet alleen kunt verwarmen, maar ook koelen? Ontdek met welke types warmtepompen dit mogelijk is en hoe het werkt.

  • Airco met buitenunit: de warmtepomp die verwarmt en koelt

    Met een split airco (lucht-luchtwarmtepomp) van Daikin kun je je woning niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Ontdek de mogelijkheden

  • Waar komt het condenswater van airconditioning vandaan?

    Een goed functionerende airconditioning produceert condenswater. Maar waar komt dit water vandaan en hoe wordt het afgevoerd? Je leest er hier alles over