Hoe kies je de juiste airco voor je woning?

Geniet jij ook zo van die zomerse dagen? Heerlijk profiteren van het warme weer op je terras, lekker in het zonnetje eten, … Maar als de temperaturen écht serieus de hoogte in gaan en de buitenthermometer dertig graden of meer aanduidt, kan trop wel eens te veel zijn. Want de binnentemperatuur volgt dan meestal snel, met veel gezweet en gekreun als gevolg. De ramen openzetten, is meestal niet afdoende. Een airco-installatie is dat wel. Maar hoe weet je wat voor jou de perfecte airco is?

Een airco kiezen, waar begin je?

De ideale manier om je woning te koelen, is een airco of airconditioning aanschaffen. Maar die koop je beter niet in een bevlieging. Ga doordacht te werk en breng eerst in kaart wat jouw wensen zijn. In welke ruimtes wil je airco? Hoe groot zijn de oppervlaktes? Hoe frequent wil je de airco gebruiken? Wat is je budget? Om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kopen, vergelijk je best de verschillende systemen die er op de markt zijn.

Wat kost airco?

Er zijn diverse factoren die mee de prijs bepalen van een aircosysteem.

 • Vermogen
  Een eerste element is of je de airco alleen wil gebruiken om te koelen of ook om te verwarmen. Een basis lucht-luchtwarmtepomp voldoet om in het tussenseizoen een ruimte even wat op te warmen waardoor je cv uit kan blijven. Wil je je warmtepomp ook als alternatief voor je centrale verwarming? Dan heb je een toestel nodig waarvan ook bij koudere buitentemperaturen het vermogen behouden blijft.
 • Energiezuinigheid
  Ook de energie-efficiëntie van het toestel is belangrijk. Kijk dus welk energielabel het draagt. Basismodellen hebben meestal een energielabel A+. De betere systemen – met een lager energieverbruik en minder impact op het milieu – hebben A++ of zelfs A+++.
 • Geluid
  De aircotoestellen van vandaag zijn heel wat stiller, vergeleken met vroeger. Goedkopere systemen, vaak mobiele systemen,  maken nog wel geluid, maar niet onoverkomelijk. En toestellen die speciaal bedoeld zijn voor de slaapkamer hoor je zelfs bijna niet. Daarnaast zijn er ook apparaten met een geluiddempende functie.
 • Opties
  Wil je dat je airco net dat ietsje meer kan en perfect beantwoordt aan jouw comforteisen? Qua speciale features kan je heel ver gaan. Zo zijn er modellen die geluidsarm zijn, met extra zuiveringsopties en energiebesparende standen, die ook stralingswarmte geven, … Sommige kan je zelfs ver weg van huis met je smartphone of tablet bedienen. Daarnaast zijn er systemen die over bepaalde detectiesensoren beschikken en zo hun werking automatisch aanpassen.

Door slim om te springen met je airco kan je je energiefactuur aardig doen dalen. Op langere termijn ben je vaak beter af door te investeren in een performanter (en duurder) toestel. Je betaalt aanvankelijk meer, maar het rendement ligt ook hoger zodat je uiteindelijk bespaart op je energiekosten.

Wat moet jouw airco kunnen?

Welke airco voor jou ideaal is, hangt onder meer af van de grootte en functie van de ruimte, hoeveel raamoppervlakte er is, wat de oriëntatie is, hoe goed de isolatie van je woning is, … Ook jouw specifieke comforteisen spelen een rol. Op de markt zijn er uiteenlopende types aircosystemen met elk hun eigen specificaties. Een airco moet eerst en vooral het gewenste comfort bieden, een groot gebruiksgemak hebben en ook een goed rendement halen.

Welke types airco zijn er?

Er bestaan twee types aircosystemen:

 • Een monoblock airco of mobiele airco kan je makkelijker verplaatsen. Hierbij wordt de warme lucht van binnen afgevoerd naar buiten via een slang. Het zijn vaak tijdelijke energieverslindende oplossingen,  waar je toch wat aan comfort moet inboeten.
 • Split airco-systemen of lucht-lucht warmtepompen  bestaan uit een binnen- en een buitenunit die met elkaar verbonden zijn. De warmte van binnen wordt via koeltechnische leidingen  naar buiten gevoerd. Dankzij de installatie van dit type airco of ook lucht-lucht warmtepomp genoemd geniet je van zowel verwarming als verkoeling

want met deze toestellen is het mogelijk ’s zomers de koelcyclus om te draaien. De warmtepomp verwarmt dan niet, maar verkoelt en functioneert als airco. Dit type warmtepomp is bovendien erg energie-efficiënt met een rendement dat altijd boven de 100% ligt en lagere energiekosten als gevolg.

 

Beantwoord deze 6 vragen en ontdek welke de juiste airco voor je woning is.

Ontvang onmiddellijk de Daikin prijslijst in je mailbox!

Over deze blogpost

Geplaatst op:

23 juni 2018

 

Categorie:

Airconditioning

Gelijkaardige artikels