Airco zonder buitenunit: verre van een wondermiddel
Heb je besloten om te investeren in een airco zonder buitenunit? We zetten graag de voor- en nadelen van zo’n oplossing op een rijtje. Lees meer.
Warmtepompen die hun warmte-energie aan de buitenlucht onttrekken, maken daarvoor gebruik van een buitenunit. In dit artikel vertellen we je hoe zo’n toestel geïnstalleerd wordt.
De meeste lucht-lucht- en lucht-water warmtepompen bestaan uit twee belangrijke delen: een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit haalt de warmte uit de omgeving, in dit geval de omgevingslucht. Die warmte wordt vervolgens naar de binnenunit geleid, die er gebruik van maakt om de woning mee op te warmen via een warmteafgiftesysteem, zoals radiatoren of vloerverwarming. Bij een lucht-luchtwarmtepomp blaast de binnenunit warme lucht in de kamer. Kies je voor een multi-split-systeem dan kun je op één buitenunit tot vijf verschillende binnenunits aansluiten.
Voor een goede werking van je warmtepomp is het uiteraard cruciaal dat het systeem correct geïnstalleerd wordt. De plaatsing van de buitenunit is daarbij van groot belang. Daarom mag alleen een erkende installateur de installatie uitvoeren, enkel met de voorgeschreven accessoires en onderdelen. Probeer een warmtepomp nooit zelf te installeren. Fouten bij installatie kunnen leiden tot waterlekken en elektrische schokken
Bij de keuze van een geschikte plaats voor de buitenunit houdt de installateur rekening met tal van criteria. Zo moet de ondergrond stevig genoeg zijn om het gewicht en de trillingen van de unit te weerstaan. Ook moet er voldoende plaats vrij zijn voor de luchtdoorstroming en voor het aansluiten van kabels en stroomkabels. Om geluidsoverlast te vermijden is het aangewezen om de buitenunit niet in de buurt van een slaapkamer te installeren.
De buitenunit moet perfect waterpas staan. Om te vermijden dat de unit in een plas water komt te staan, is het aangewezen om hem op blokken te plaatsen. Met een afdak kun je de unit beschermen tegen sneeuwval. Let op: laat bovenaan voldoende plaats vrij voor onderhoud en andere werkzaamheden. Ten slotte moet de unit stevig vastgemaakt worden met ankerbouten.
Met een aflaatplug kan de installateur de buitenunit aflaten. In koude regio’s is het beter om geen afvoerslang te gebruiken, aangezien het afgevoerde water anders kan bevriezen en zo het rendement kan verminderen.
Het uiteinde van de leidingen van de buitenunit moet afgesneden worden, ontdaan van bramen en verbreed met een wartelmoer.
De installateur bevestigt de verbrede gedeelten van de leidingen met behulp van de wartelmoeren en een momentsleutel. Om gaslekken te vermijden mag hij geen onbevriesbare olie aan de binnenkant van de leidingen aanbrengen.
Wanneer alle buizen zijn aangesloten, moet de installateur de buitenunit ontluchten en controleren of er geen gaslekken zijn.
Vervolgens moet de buitenunit gevuld worden met een koelmiddel. Het juiste type staat vermeld op het naamplaatje van de buitenunit. Bij de toestellen van Daikin is dit in de regel het koelmiddel R-32. De installateur vult het koelmiddel in vloeibare toestand bij via de gasbuis.
Bij het aansluiten van de leidingen is het belangrijk dat er geen vocht of stof in de buis kan komen. Om de leidingen soepel te maken en bochten te creëren, gebruikt de installateur een speciale buisbuiger.
De installateur sluit de elektriciteit aan. Het is daarbij belangrijk om een aardlekdetector en een stroomonderbreker te installeren.
Zodra de buitenunit volledig geïnstalleerd is, meet de installateur de voedingsspanning, test hij de installatie zowel in de stand ‘koelen’ als ‘verwarmen’ en gaat hij na of alles correct functioneert.
Daikin helpt je graag om het meest geschikteverwarmingssysteem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.