RXTA-N_Installation-picture_007.jpg

Hoe verloopt de installatie van een airco?

Een airco installeren is een klus die je het best overlaat aan een specialist. Doe hiervoor dus altijd een beroep op een erkende installateur. Zo ben je zeker dat alles correct verloopt en dat het systeem perfect op maat van jouw woning wordt geïnstalleerd. Hoe dat precies verloopt? Volg even mee.

De ene airco is de andere niet

Er bestaan verschillende types airco’s. Afhankelijk van de uitvoering is ook de installatie anders. Zo bestaat een split airco, waarmee je één kamer kunt verkoelen, uit slechts één binnenunit en een buitenunit. Een multi-split aircosysteem daarentegen heeft meerdere binnenunits om zo meerdere ruimtes te kunnen verkoelen. Dat betekent uiteraard dat je meer verbindingen (leidingen) moet voorzien om alles aan elkaar te koppelen. Hiermee houd je het best al rekening bij de keuze van je aircosysteem. Onze tip? Laat je adviseren door een expert. Zo weet je op voorhand perfect waar je aan toe bent.

De installatie van een airco in 8 stappen

Een vaste airco installeren – er bestaan ook mobiele airco’s – verloopt grosso modo op deze manier:

1.     Plaatsbepaling

Bekijk samen met jouw installateur waar je de buitenunit en binnenunit(s) het best plaatst en maak een weldoordachte keuze.

Cruciaal voor de plaatsbepaling zijn de indeling van de ruimtes die je wil koelen en de lengte van de leidingen die je nodig hebt. Idealiter installeer je de buitenunit en de binnenunit(s) zo dicht mogelijk bij elkaar.

Nog enkele aandachtspunten:

  • De luchtstroom van de binnenunit mag niet hinderlijk zijn. Daarom hang je de airco het best op minstens twee meter hoogte.
  • De wand moet stevig genoeg zijn om de unit te dragen.
  • Zorg dat zowel de buitenunit als de binnenunit(s) goed bereikbaar zijn voor onderhoud. Zo kan je bijvoorbeeld een wandmodel hangen boven een deuropening. Dat maakt dat je geen plaats verliest en dat je unit gemakkelijk bereikbaar is.

2.     De binnenunit(s) installeren

Na de plaatsbepaling monteert de installateur de binnenunit(s) met behulp van een frame en boort hij per binnenunit een opening voor de elektrische leidingen, de koeltechnische leidingen en de condensafvoer. 

3.     De buitenunit installeren

Analoog plaatst de installateur ook de buitenunit op de gekozen plek aan de buitenkant van de woning.

4.     Leidingen leggen

De installateur brengt geïsoleerde koperen leidingen aan waar de koelvloeistof door zal stromen. Bij renovatieprojecten moeten er meestal ook gaten in de buitenmuur geboord worden om deze leidingen met de buitenunit te verbinden. Bij nieuwbouw is dit over het algemeen niet nodig. Om de leidingen te leggen, zijn er verschillende opties zoals kabelgoten of een ingeslepen tracé in de muren of in de vloerplaat.

5.     Stroomkabels aanbrengen

Naast de leidingen voor de koelvloeistof voorziet de installateur ook stroomkabels. De buitenunit wordt op het stroomnet aangesloten en voedt op zijn beurt de binnenunit(s).

6.     De condensafvoer voorzien

Een airco produceert condenswater . Per binnenunit moet de installateur hiervoor ook een afvoerbuisje voorzien. Bij renovaties is het ook mogelijk om een condenspomp te voorzien. 

7.     De airco testen en bijvullen

De installateur voert een druktest met droge stikstof uit. Vervolgens trekt hij het circuit vacuüm om alle lucht en vocht uit de leidingen te verwijderen. Indien nodig vult hij ook het koelmiddel bij. (Voor de airco’s van Daikin wordt altijd het middel R-32 gebruikt.) Ten slotte test hij het hele systeem.

8.     Schoonmaken

Bij de installatie van een airco komt onvermijdelijk wat boorwerk kijken en al gebeurt dit meestal met een aangesloten stofzuiger, toch is het aangewezen om nadien de verschillende ruimtes even schoon te maken. Daarna kun je genieten van je nagelnieuwe installatie.

Op zoek naar een airco voor jouw woning?

Wil je zelf ook graag een airco, maar weet je niet welk systeem je het best kiest? Neem dan gerust contact op met een van onze experts of met een installateur in jouw buurt. Zij beantwoorden met plezier al je vragen en helpen je de beste optie kiezen.

 

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

2 juni 2021

Gelijkaardige artikels