Skip to main content

Waar komt het condenswater van airconditioning vandaan?

Elk aircotoestel produceert condenswater – dat is inherent verbonden aan de goede werking van airconditioning. In deze blog leggen we uit hoe dit condenswater ontstaat en hoe het wordt afgevoerd. Volg je mee?

Waarom produceert een airco condenswater?

Elke expert zal het je vertellen: het goede functioneren van een airco gaat gepaard met de aanmaak van condenswater. Een airco of lucht-luchtwarmtepomp onttrekt immers warme lucht uit de ruimte, om af te geven aan de buitenlucht. Voor dat proces zijn vijf belangrijke elementen nodig: een compressor, een verdamper, een condensor, een expansieventiel en koelvloeistof. Tijdens het koelproces wordt er vocht uit de lucht onttrokken, waardoor er condenswater ontstaat. De warme, vochtige lucht condenseert immers op het koude gedeelte van de airco. Een airco vermindert daardoor ook de luchtvochtigheid in de ruimte die hij koelt. 

Condenswater van een airco afvoeren 

Het condenswater moet natuurlijk afgevoerd worden. De meeste airco’s hebben een afvoerbak voor het condenswater en een systeem van pvc-buizen waarmee het water kan afgevoerd worden. Sommige inbouwtoestellen beschikken over een afvoerpomp om het condenswater hogerop in het vals plafond te pompen en dan via zwaartekracht naar de riolering af te voeren.  Om te vermijden dat er hinderlijke geurtjes vanuit de riolering naar het binnentoestel kunnen ontsnappen, moet de installateur altijd een sifon (waterslot) plaatsen ergens in de condensafvoerleiding. In de zomer kan je af en toe controleren of er zich geen verstoppingen voordoen in de afvoerbuizen en of de afvoerslang nog goed aangesloten is op het afvoersysteem. Omdat je je airco dan vaak gebruikt, moet er immers een grote hoeveelheid water afgevoerd worden.

Condenswater hergebruiken

Wist je dat je condenswater kunt hergebruiken? Let wel op: het water is gedemineraliseerd en kan ziektekiemen bevatten, gebruik het dus nooit als drinkwater of om bijvoorbeeld je moestuin mee te besproeien. Je kunt het wel gebruiken om schoon te maken, het toilet mee door te spoelen of in je strijkijzer te gieten. Je kunt het ook als water voor je wasmachine benutten: omdat er geen kalk in zit, blijven je kleren zachter.

Onderhoud van de condensafvoer

Je bent wettelijk verplicht om je airco-installatie om de vijf jaar te laten controleren op eventuele verstoppingen en/of mankementen. Maar wij adviseren een jaarlijks onderhoud, om de levensduur van je installatie te optimaliseren. Wat er tijdens zo’n onderhoud gebeurt? De technicus leegt de condensbak, spoort eventuele verstoppingen op en verhelpt ze, reinigt de afvoerleidingen en controleert of het toestel nog goed functioneert. Daarnaast checkt hij de staat van de aansluitingen en leidingen en bekijkt hij met een druktesten of geen lek is in de koelcircuit. Jij als gebruiker kan het toestel de juiste zorgen geven door regelmatig de filters te reinigen en de binnen- en buitenunit stofvrij te houden. 

Op zoek naar de geschikte airco voor jouw woning?

Ben je geïnteresseerd om een airco aan te schaffen, maar weet je niet welk toestel bij je appartement of huis past? Neem dan gerust contact op met een van onze experts. Zij beantwoorden met plezier al je vragen.

Geplaatst op:

12 juni 2022

  • Wat is een hybride warmtepomp?

    Wat is een hybride warmtepomp en hoe werkt het? We vertellen je alles over de Daikin Altherma hybride warmtepomp.

  • Waar komt het condenswater van airconditioning vandaan?

    Een goed functionerende airconditioning produceert condenswater. Maar waar komt dit water vandaan en hoe wordt het afgevoerd? Je leest er hier alles over

  • Airco installeren: welke buizen zijn nodig voor de buitenunit en binnenunit(s)?

    Het benodigde elektrisch vermogen van een airco is van groot belang. We vertellen je waarom en leggen uit hoe je dit vermogen zelf kunt berekenen.