

De laatste jaren krijgen we steeds vaker met hittegolven te maken. Een airco is dan erg handig om in je huis een fris en aangenaam klimaat te houden. Ook in appartementen kan het erg warm worden en is een airco vaak meer dan welkom. In dit artikel overlopen we de verschillende mogelijkheden die je daarvoor hebt.
Airco in nieuwbouwappartementen
Al sinds 2006 is het vereist om bij nieuwbouw (mechanische) ventilatie te voorzien. Een airco is niet wettelijk verplicht, maar in nieuwbouwappartementen wordt er wel almaar vaker meteen ook een centraal aircosysteem geïnstalleerd.
Zo’n centraal systeem wordt een multi-splitairco genoemd en draagt enorm bij tot het comfort van alle bewoners. Het maakt het immers mogelijk om het binnenklimaat in elke flat apart te regelen, zodat het er op elk moment, ook als het buiten snikheet is, aangenaam toeven is.
Een multi-splitairco bestaat uit een centrale buitenunit, die verbonden is met verschillende binnenunits. De buitenunit wordt bijvoorbeeld op het dak van het appartementsgebouw geïnstalleerd, de binnenunits hangen in de individuele appartementen in de ruimtes die gekoeld (en verwarmd) moeten worden.
Bij voorkeur wordt er al vroeg in het ontwerp van het appartementsgebouw rekening gehouden met de installatie van een centraal aircosysteem. Zo kan het systeem optimaal in het gebouw geïntegreerd kan worden.
Airco in bestaande appartementen
Woon je in een appartementsgebouw zonder airco, ben je helemaal overtuigd van de voordelen van klimaatregeling en zou je graag zo’n systeem laten installeren? Dan kan dit helaas niet zomaar. Voor een individuele airco-installatie heb je immers niet alleen een binnenunit, maar ook een buitenunit nodig. Die zou je bijvoorbeeld op het dak, op je terras of tegen de gevel kunnen plaatsen. Aangezien dit in de meeste gevallen een impact heeft op de gemeenschappelijke delen van het gebouw, moet je hiervoor de toestemming krijgen van de vereniging van mede-eigenaars (VME) van het gebouw. Met een buitenunit verander je namelijk het uitzicht van het gebouw en dat kan niet zonder goedkeuring van de VME.
Toestemming vragen aan de VME
Om de installatie van een buitenunit te laten goedkeuren op de algemene vergadering van de VME, heb je een tweederdemeerderheid nodig. Het kan interessant zijn om eerst informeel bij de andere mede-eigenaars te polsen of ze geïnteresseerd zijn in de installatie van een airco, voordat je het voorstel lanceert op de VME. Hoe meer medestanders je op voorhand verzamelt, hoe makkelijker de stemming zal verlopen.
Wat als je zelf geen eigenaar bent?
Als je in een appartement woont, maar zelf geen eigenaar bent, is het niet zo eenvoudig om een airco te installeren. Je zult daarvoor de eigenaar van je huurappartement moeten overtuigen, die op zijn beurt met het voorstel naar de VME moet trekken
Onze tip: check voordat je een huurcontract tekent altijd of er een airco aanwezig is in het gebouw. Zo vermijd je dat je tijdens een hete zomer op je appartement moet zitten puffen.
Is een airco zonder buitenunit een optie?
Misschien denk je: “Als de VME geen toestemming geeft voor een buitenunit, dan laat ik wel een airco zonder buitenunit installeren.” Er bestaan inderdaad mobiele airco’s zonder buitenunit, al heeft Daikin die niet in zijn assortiment.
Een monoblock of mobiele airco voert de warme lucht via een flexibele slang af naar buiten. Hiervoor moet je evenwel een gat in de muur maken, waarvoor je ook weer het akkoord van de VME nodig hebt. Een andere optie is de slang door het raam naar buiten hangen. Maar omdat je het raam dan continu moet laten openstaan, wordt de efficiëntie van het systeem aanzienlijk minder. Een ander nadeel van een mobiele airco is dat deze relatief veel lawaai maakt.
Heb je nog vragen over de mogelijkheden van een airco in een appartementsgebouw? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.
Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.