Skip to main content

Hoe een airco in de zomer én de winter jouw comfort verhoogt

Bij zomerse temperaturen is een airco geen overbodige luxe om in huis voor de nodige verkoeling te zorgen. Maar wist je dat je een airco-installatie tijdens de winter ook kunt gebruiken om te verwarmen? Zo geniet je dus het hele jaar door van een perfect binnenklimaat en een optimaal comfort. In dit artikel ontdek je hoe dat precies in elkaar zit!

Altijd de gewenste binnentemperatuur

Als de zon vaker en feller begint te schijnen, overwegen heel wat mensen om een airco te laten installeren. Logisch, want als de hitte enkele dagen aanhoudt, stapelt de warmte zich snel op in je woning. Een zonwering helpt weliswaar, maar na verloop van tijd kunnen de temperaturen ook binnenshuis behoorlijk oplopen.

Gelukkig biedt airconditioning een uitkomst. Door zo’n installatie in huis te halen, kun je zelf de gewenste binnentemperatuur instellen. Het is trouwens een mythe dat je je woning met een airco altijd heel fel moet koelen. Ook als je de temperatuur bijvoorbeeld instelt op 24°C, zul je minder transpireren en wordt het binnen heel wat aangenamer toeven.

Optimaal comfort het hele jaar door

Toch zijn er almaar meer mensen die in de lente, de herfst of zelfs de winter een airco laten installeren. Een rare keuze is dat niet, want een airco is een installatie waarmee je het hele jaar door je comfort verhoogt. Met een lucht-luchtwarmtepomp – het type airco waarvoor je bij Daikin terecht kunt – koel je niet alleen je huis, je kunt er ook mee verwarmen.

Airconditioningsystemen waarmee je ook kunt verwarmen, transporteren de warmte van de ene omgeving naar de andere met behulp van een koelmiddel. De werking van zo’n systeem is gebaseerd op de compressietechniek en kun je vergelijken met die van een koelkast: de warmte wordt aan de binnenruimte onttrokken en aan de buitenlucht afgegeven. Bij het verwarmen is die werking omgekeerd: de warmte wordt aan de buitenlucht onttrokken en aan de binnenruimte afgegeven. Weet je graag hoe dat technisch precies in elkaar zit? Lees dan snel meer in ons artikel over de onderdelen van een warmtepomp.

De verschillende soorten airco’s

De ene airco is uiteraard de andere niet. Afhankelijk van jouw situatie en jouw behoeften kun je bijvoorbeeld kiezen voor een splitairco of een multisplitairco.

Bij een split wordt één binnenunit op één buitenunit aangesloten. Met dit systeem, dat makkelijk te plaatsen is, kun je dus één ruimte koelen en verwarmen.

Met een multisplitsysteem kun je meerdere binnenunits (tot negen stuks) op een buitenunit aansluiten. Zo koel en verwarm je tot vijf verschillende ruimtes. Elke ruimte kun je afzonderlijk bedienen.

Wanneer een airco installeren?

Helemaal overtuigd van het comfort dat een airconditioningsysteem jou kan bieden? Gelijk heb je! Neem gerust contact op met een erkende installateur, die je met plezier een oplossing op maat zal voorstellen. Onze tip? Wacht niet op een hittegolf, maar plaats tijdig je bestelling. Zo vermijd je wachttijden en kun je ook tijdens de warmste dagen genieten van een optimale binnentemperatuur. Over de plaatsing van een ‘split’-airco hoef je je in elk geval geen zorgen te maken, want die duurt maximaal één werkdag.

 

Is een airco installeren enkel mogelijk bij nieuwbouw?

Ontvang ons Airco magazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

21 juni 2020

 

Categorie:

Airco

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !