Skip to main content

Wat bepaalt het energieverbruik van een airco?

Overweeg je een airco te installeren? Gezien de stijgende energieprijzen wil je natuurlijk graag eerst weten hoeveel elektriciteit zo’n systeem verbruikt. Helaas valt daar vaak moeilijk een getal op te plakken. Het energieverbruik van een airco hangt namelijk af van verschillende factoren. In dit artikel vertellen we je welke elementen een rol spelen en hoe je het energieverbruik van een airco kunt inschatten.

Dé belangrijkste factor: het type airco

Logischerwijs hangt het energieverbruik van een residentieel airconditioningsysteem vooral af van het type airco. Er bestaan heel wat verschillende systemen om je woning ’s zomers fris te houden, denk maar mobiele en vaste airco’s, omkeerbare en niet-omkeerbare systemen, split- en multisplit-airco’s.

Van al deze systemen vind je het elektrisch vermogen, dat wordt uitgedrukt in watt (W) of kilowatt (kW), makkelijk terug in de documentatie van de fabrikant. Hoe hoger het vermogen, hoe meer elektriciteit de airco verbruikt om je woning te koelen. Let wel, het de fabrikant heeft het altijd over theoretisch verbruik. Het werkelijke energieverbruik van een airco hangt nog af van tal van andere factoren. Een hoog elektrisch vermogen betekent dus niet automatisch dat je ook een astronomische energiefactuur ontvangt.

Factoren die het energieverbruik van een airco bepalen

Niet alleen de technische kenmerken van het aircosysteem zelf bepalen het energieverbruik, er zijn ook externe factoren. Zo kan eenzelfde airco in de ene woning een ander verbruik hebben dan in de andere. Enkele belangrijke factoren zijn onder meer:

 • De thermische isolatie van de woning
  Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe minder hard de airco moet werken en hoe minder energie je verbruikt.
 • De aanwezigheid van zonnewering
  Een goed afgeschermde woning heeft minder koeling nodig.
 • De oriëntatie van het gebouw
  Grote vensters aan de zuidkant van de woning doen de binnentemperatuur snel stijgen, zodat je meer moet koelen.
 • De totale te koelen oppervlakte
  Hoe groter het oppervlak dat je moet koelen, hoe hoger het verbruik.
 • Je eigen gedrag als gebruiker
  Het verbruik van je airco hangt ook af van de temperatuur die je verkiest en het aantal uren dat je het systeem laat draaien.

Het energieverbruik inschatten

Laat je complexe berekeningen liever aan professionals over? De documentatie van de fabrikant geeft je alvast toch een idee van het energieverbruik van een bepaald systeem.

Een eerste belangrijk gegeven is de energie-efficiëntieklasse van het model. Al enkele jaren moeten elektrische en elektronische apparaten die op de Europese markt verkocht worden een etiket dragen met daarop de energie-efficiëntieklasse. Die wordt aangegeven met een letter van A tot G, waarbij A het meest energiezuinig is.

Wil je het verbruik nog wat concreter inschatten? De fabrikanten van aircosystemen moeten in hun documentatie ook het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik vermelden. Dat wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur. Als je de prijs van je elektriciteit kent, kun je op basis daarvan je energiefactuur (benaderend) berekenen. 

 

Kortom, neem zeker de productbrochure zorgvuldig door als je een goed idee wil krijgen van het verbruik van een bepaald aircosysteem.

Wil je meer gedetailleerde informatie? Neem dan contact op met een Daikin-productmanager. Die kan je op basis van de factoren die we hierboven vermeldden, een preciezere inschatting van het energieverbruik van een airco geven.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

2 juli 2021

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !