Skip to main content

Een constante temperatuur in je woning? Kies voor een airco!

Hou je ook zo van de herfst en van de lente? Overdag geniet je van het mooie weer en tijdens de koele avonden kun je lekker onder een dekentje je favoriete serie bingen. Zalig toch? Het is te zeggen: vaak is het in de tussenseizoenen moeilijk om in huis een constante temperatuur te behouden. ’s Morgens is het te koud, maar zodra je verwarming in gang schiet, stijgt de temperatuur en wordt het al snel te warm. Wil je liever het hele jaar door een constante temperatuur? Dan is er een oplossing: een airco

We hebben het dan niet over een traditionele airco, maar wel over een omkeerbare warmtepomp, waarmee je je woning zowel kunt verwarmen als koelen volgens jouw noden. Deze oplossing is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Klinkt interessant? We zetten voor jou even alle opties op een rijtje.

Actieve versus passieve koeling

Het grote voordeel van een omkeerbare warmtepomp is dat je met één toestel je woning zowel kunt verwarmen als koelen. Praktisch, niet?

Weet wel dat er twee types omkeerbare warmtepompen bestaan: met een actief koelsysteem en met een passief koelsysteem. Dat laatste type wordt soms ook ‘natuurlijke koeling’ genoemd.

Een omkeerbare warmtepomp met actieve koeling is gebaseerd op een lucht-lucht- of een lucht-watersysteem. Zodra je dit slimme systeem vraagt om je woning te koelen, keert de werking om. Het resultaat: de vloeistof in de leidingen van de warmtepomp begint in de andere richting te stromen en de verdamper fungeert als condensor om de warmte uit je woning af te voeren.

De andere optie: een warmtepomp met passieve koeling installeren. Hiervoor heb je een water-water- of een bodem-watersysteem nodig. Ook hier is het principe eenvoudig: de werking van het circuit wordt niet omgekeerd, maar de warmtepomp zal de koelte van het water of van de aardbodem aanzuigen om de vloeistof in de leidingen te koelen, voordat die door je wand- of vloerverwarming stroomt. Met deze bijzonder energiezuinige oplossing kun je de omgevingstemperatuur met 2 tot 4°C verlagen. Die temperatuurdaling voelt meteen erg prettig en zorgt voor een natuurlijk gevoel van koelte in je woning.

Omkeerbare warmtepompen: een prima systeem

Omkeerbare warmtepompen zijn zowel verwarmings- als koelsystemen. Ze vormen dan ook de meest praktische oplossing om heel het jaar door een constante temperatuur in je woning te bewaren. Maar dat is niet alles. Zo’n systeem is ook heel wat energiezuiniger dan een traditionele airco. En een lager elektriciteitsverbruik betekent een lagere energierekening – om nog maar te zwijgen van de kleinere ecologische voetafdruk die je met een warmtepomp hebt. Een warmtepomp garandeert een optimaal comfort, maar de energieconsumptie én de CO2-uitstoot zijn heel wat kleiner dan bij een traditioneel systeem. En dat geldt des te meer voor omkeerbare warmtepompen die passief koelen.

Geïnteresseerd in een omkeerbare warmtepomp?

Helemaal overtuigd? Op onze site vind je heel wat informatie over de verschillende opties die je hebt met onze verwarmings- en koelsystemen. Aarzel ook niet om contact met ons op te nemen. Onze experts staan je graag bij met advies. Tot snel!

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons airco magazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte airco-systeem voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

15 september 2020

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !