Zo bepaal je de ideale temperatuur in je woning

De meningen over wat een comfortabele binnenhuistemperatuur is, lopen sterk uit elkaar. De ene persoon loopt bij 17°C vrolijk rond in een losse T-shirt, terwijl een ander bij 23°C nog zit te rillen met een sjaal om zijn nek. De temperatuur in je eigen woning kun je makkelijk zelf instellen, maar facility managers die de temperatuur in bijvoorbeeld scholen of bedrijven moeten bepalen, staan voor een grotere uitdaging. Wat is een ‘normale’ temperatuur die voor iedereen acceptabel is? En hoe zorg je ervoor dat jouw comfort het milieu niet in gevaar brengt?

Wat is een comfortabele temperatuur?

Sinds de opkomst van centrale verwarming vindt iedereen het niet meer dan normaal dat het binnenshuis op elk moment van de dag 20 à 23°C is. Toch is het niet logisch dat je het hele jaar door dezelfde binnentemperatuur aanhoudt. Als het in de winter buiten vriest, voelt een binnentemperatuur van 23° C erg warm aan. Maar tijdens een hete zomer, als het buiten 35°C warm is, is 25°C eigenlijk een prima binnentemperatuur.

Daarnaast heeft de ruimte waarin je je bevindt een invloed op hoe warm het er aanvoelt. In een woonkamer met veel ramen voelt een temperatuur van 21°C minder comfortabel aan dan diezelfde temperatuur in een ruimte met minder glas. Ook open of gesloten overgordijnen kunnen een groot verschil maken.

Als je afgaat op wat je écht voelt, heeft het dan ook geen zin om het hele jaar door een constante binnentemperatuur te verlangen. Ons idee van wat comfortabel is, is vertekend door de idee-fixe dat het cijfertje op de thermostaat altijd gelijk moet blijven.

Kies voor duurzaam

Door de jaren heen verandert onze visie op wat ‘normaal’ is. Dat geldt ook voor de verwarming van onze woning. Anno 2018 hoeven we echt geen constante binnentemperatuur meer na te streven. Niet alleen verspil je flink wat geld door je woning de hele tijd door per se tot een constante temperatuur te verwarmen (of te koelen), je doet het milieu er evenmin een plezier mee. Houd daar dus rekening mee als je je thermostaat programmeert.

Het goede nieuws is dat je veel energie kunt uitsparen door te kiezen voor innovatieve verwarmingstechnologieën én door je woning efficiënt te isoleren.

Als iedereen er een ‘groene’ mentaliteit op na zou houden, zouden we als maatschappij samen heel wat energie kunnen besparen.

Kweek goede gewoontes

Energie besparen kan vaak op een makkelijke manier. Het is vooral een kwestie van jezelf goede gewoontes aan te kweken.

Enkele voorbeelden:

  • Trek in de winter een dikke trui aan.
  • Leg de verwarming in je badkamer niet aan als je er niet bent.
  • Leg de verwarming een uur voordat je gaat slapen al af.
  • Warm ’s morgens niet je hele huis op, als je nauwelijks een uur later al naar je werk vertrekt.
  • Zet de temperatuur niet te hoog in je studeerkamer. Als het er te warm is kun je je toch minder goed concentreren.

Wil je weten hoeveel je op die manier precies uitspaart? Dat kun je bijhouden met gespecialiseerde apps of met een slimme thermostaat.

 

Ideale binnentemperatuur woning

Je thermostaat verstandig instellen

Blijft nu nog de vraag hoe je je thermostaat precies programmeert. Hou er rekening mee dat hoe kouder het buiten is in verhouding met de binnenhuistemperatuur, hoe sneller het binnen zal afkoelen. Aangezien het in ons klimaat vaker 14°C is dan 21°C, zal je verwarmingsinstallatie harder moeten werken om je huis op 21°C te houden dan op een lagere temperatuur.

Bij afwezigheid kun je je thermostaat dus gerust instellen op 14°C. Die temperatuur is laag genoeg om weinig te verbruiken, maar hoog genoeg om condensatie in je woning te vermijden. Een verwarmingsinstallatie heeft een hoger rendement als je je woning in één keer opwarmt (van 14 naar 21°C) dan als je je huis graadje per graadje opwarmt.

’s Nachts kun je je thermostaat bijvoorbeeld instellen op 16°C. De kans is klein dat je huis in één nacht tot een lagere temperatuur zal afkoelen, waardoor je verwarming normaal gezien niet zal moeten aanslaan. 16°C is ook een prima temperatuur om je huis ’s morgens in een relatief korte tijd terug tot een comfortabele temperatuur op te warmen.

 

ideale binnentemperatuur

Download het magazine en maak de juiste keuze

In ons verwarmingsmagazine verzamelden we heel wat nuttige informatie en tips die je helpen om de knoop door te hakken.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

04 juni 2018

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels