Skip to main content

Ontdek de elegantie van een ingebouwde airco

Niemand zit ’s zomers graag te puffen in een bloedheet huis. Met een airco vermijd je zulke taferelen en geniet je op elk moment van een heerlijke koelte. Kies je voor een ingebouwde airco, dan heb je zelfs geen zichtbaar toestel in je woonruimte. Ideaal voor wie houdt van een strak interieur.

3 soorten binnenunits

Een airconditioningsysteem bestaat uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits, die de koelte de kamer inblazen. Vaak wordt er gekozen voor een vloer- of wandmodel, maar er bestaan ook ingebouwde airco’s (inbouwmodellen), die (bijna) volledig weggewerkt worden achter een wand of in het plafond.

Net als de andere modellen garanderen ingebouwde airco’s je een optimaal energierendement, niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door.

De voordelen van een ingebouwde airco

Hét grote voordeel van een inbouwairco is natuurlijk het esthetische aspect: omdat je toestel verborgen zit, kan het op geen enkele manier jouw interieurontwerp verstoren en biedt het heel wat vrijheid.

Een ingebouwde airco is discreet en past in elk interieur, maar is niet helemaal onzichtbaar. Het enige wat je ziet, zijn kleine aanzuig- en uitblaasroosters. Heb je plannen voor een nieuwbouwwoning of een grondige renovatie? Dan is het zeker een interessante optie om een airco in een wand of een plafond weg te werken.

De ingebouwde airco’s van Daikin

Momenteel hebben we in ons assortiment drie inbouwairco’s:

FNA-A9: het vloerinbouwmodel

De FNA-A9 is bedoeld om volledig in een wand in te bouwen. Dankzij zijn geringe hoogte, past deze unit bijvoorbeeld perfect onder een raam, maar het kan ook weggewerkt worden in een nis doordat de diepte beperkt is (slechts 200 mm). Zo zie je dat de FNA-A9 heel wat flexibiliteit biedt als je voor deze oplossing kiest. Dit toestel is compatibel met het nieuwe koelmiddel R-32 en de Bluevolution-technologie, wat voor een minimale impact op het milieu zorgt.

De FDXM-F9: het inbouwsatellietmodel

Wil je je airco liever in het plafond inbouwen? Dan zit je goed met de FDXM-F9. Dit plafondmodel heeft een hoogte van slechts 200 mm en is makkelijk te monteren in een plafondholte van 240 mm.

Een optionele automatische filterreiniging zorgt voor een maximaal rendement, comfort en betrouwbaarheid. Ook krijg je de mogelijkheid om de unit via je computer of via een mobiele app te bedienen.

De FBA-A(9): het volledig ingebouwde plafondmodel

Heb je maar een smalle plafondruimte beschikbaar? Dan is de FBA-A(9) de beste optie. Dit toestel is namelijk de smalste unit van zijn klasse. Je kunt de FBA-A(9) onafhankelijk gebruiken of in combinatie met aanzuigroosters.

Deze inbouwairco is compatibel met het koelmiddel R-32 en de Bluevolution-technologie. Ook kun je de FBA-A(9) combineren met de multi-zone-kit, waardoor je met één unit meerdere klimaatzones kunt regelen.

 

De perfecte airco-oplossing voor jou

Weet je niet zo goed welke airco het best geschikt is voor jouw situatie? Onze airconditioning-selectietool brengt raad! Daarmee vind je in een handomdraai de geknipte oplossing voor jouw woning.

Zo maak je je huis klaar voor een warmtepomp

Ontvang ons Airco magazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Veel gestelde vragen

De totaalprijs voor de installatie van een aircosysteem hangt af van heel wat factoren. In ons artikel ‘Hoeveel kost een airco precies?’ lees je wat die precies zijn. Je vindt er ook enkele richtprijzen per type airco. Voor een gedetailleerde offerte op maat kun je terecht bij een erkende installateur. Ga je verbouwen? Dan kun je voor de installatie van een airco een premie krijgen.

Splitairco’s bestaan uit een of meerdere binnenunits en een buitenunit. De binnenunit(s) installeer je in de kamer(s) die je wil koelen en/of verwarmen. Ze zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar (wandmodel, vloermodel en ingebouwde airco), zodat je zeker een model vindt dat past in jouw interieur.

Zoals de naam aangeeft, moet je de buitenunit buiten aan je woning installeren. Bij de keuze van de meest geschikte plaats houdt een installateur rekening met tal van criteria. Zo moet de ondergrond voldoende stevig zijn, moet er genoeg plaats zijn voor de luchtdoorstroming en voor het aansluiten van kabels. Lees meer over de installatie van een buitenunit.

De werking van een airco is gebaseerd op het principe van de compressietechniek en kun je het best vergelijken met de werking van een koelkast of een diepvries. De binnenunit van de airco onttrekt de warmte uit een ruimte en voert die af naar buiten. Dat is mogelijk dankzij een compressor met een koelvloeistof, die het hart van de airconditioning vormt. Door de warmte in de ruimte wordt deze koelvloeistof heel snel gasvormig. Dit gas wordt vervolgens naar een condensor geleid, waar het terug een vloeistof wordt. Daarbij komt warmte vrij, die via de buitenunit van de airco aan de buitenlucht wordt afgegeven. Daarna kan heel het proces opnieuw beginnen. Meer details over de werking van een airco vind je op onze blog.

Een airco maakt dus gebruik van energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Als je het systeem aansluit op zonnepanelen, dan kun je die elektriciteit gedeeltelijk zelf produceren.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

17 mei 2022

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !