'Hoelang duurt de installatie van een warmtepomp?’ en 4 andere veelgestelde vragen

Overweeg je om een warmtepomp te installeren? Prima idee, want een warmtepomp biedt je een optimaal comfort, heeft een hoog rendement en is een duurzaam alternatief voor vervuilende fossiele brandstoffen. Maar misschien weet je niet precies wat je moet verwachten als je een warmtepomp in huis haalt? We zetten de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over warmtepompen op een rijtje.

1. Waar haalt een warmtepomp zijn warmte-energie vandaan?

Een warmtepomp maakt gebruik van natuurlijke energie die het systeem, afhankelijk van het type pomp, onttrekt aan de lucht, de aardbodem of het grondwater. Die energie wordt via compressie omgezet in warmte die je kunt gebruiken om je woning en je sanitair water te verwarmen. Een warmtepomp functioneert het hele jaar door. Ook tijdens barre winters, bij temperaturen tot -20°C, kan zo’n systeem nog voldoende warmte onttrekken aan de omgeving. 

2. Is een warmtepomp enkel mogelijk bij nieuwbouw?

Nee, je kunt ook een bestaande verwarmingsketel vervangen door een warmtepomp. Wel is het zo dat voor een optimaal rendement een warmtepomp voornamelijk aangewezen is in nieuwbouwwoningen of huizen die een ingrijpende renovatie ondergingen en uitstekend geïsoleerd zijn. In andere gevallen kies je het best voor een hybride systeem, waarbij je een warmtepomp combineert met een condensatieketel.

3. Hoelang duurt de installatie van een warmtepomp?

Een warmtepomp installeren is vrij complex. Het is dan ook noodzakelijk om hiervoor een beroep te doen op een specialist – neem bijvoorbeeld contact op met een van onze erkende Daikin-installateurs. Meestal kan een warmtepomp op één dag geïnstalleerd worden. Hoelang de installatie precies duurt, hangt af van het soort warmtepomp en van de structuur van jouw woning.

4. Heb je met een warmtepomp nog radiatoren nodig?

Als je kiest voor een warmtepomp heb je verschillende mogelijkheden voor de warmteafgifte. Zo kun je een centraal verwarmingssysteem met hogetemperatuurwarmtepomp vrij eenvoudig aansluiten op (bestaande) radiatoren of convectoren. 

Kies je een verwarmingssysteem op lage temperatuur, dan kun je dit aansluiten op vloerverwarming, plafondverwarming of wandverwarming. In dat geval heb je geen radiatoren meer nodig en bespaar je plaats. Bovendien levert deze oplossing het beste rendement op.

Een derde optie is een lucht-lucht-warmtepomp met een binnenunit per kamer. Hiermee kun je zowel verwarmen als koelen

5. Welke voordeel heeft de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen?

Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Wil je die ook (gedeeltelijk) zelf produceren op een duurzame manier, dan kun je zonnepanelen installeren en op je systeem aansluiten. Een combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is de beste manier om groene warmte te produceren. Hierdoor spaar je niet alleen het milieu, maar laat je ook je energiefactuur fors dalen.

Zijn zonnepanelen niet haalbaar voor jou? Dan haal je de nodige elektriciteit gewoon van het net. Desgewenst kun je altijd later nog zonnepanelen installeren

Heb je nog vragen over de installatie van zonnepanelen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Hoelang duurt de installatie van een warmtepomp en 4 andere vragen

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze

Daikin helpt je graag om het meest geschikte warmtepompoplossing voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg

Over deze blogpost

Geplaatst op:

27 oktober 2019

 

Categorie:

Verwarmen

Gelijkaardige artikels