Skip to main content

"Hoelang duurt de installatie van een warmtepomp?" en 8 andere veelgestelde vragen

Overweeg je om een warmtepomp te installeren? Prima idee, want een warmtepomp biedt je een optimaal comfort, heeft een hoog rendement en is een duurzaam alternatief voor vervuilende fossiele brandstoffen. Maar misschien weet je niet precies wat je moet verwachten als je een warmtepomp in huis haalt? We zetten de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over warmtepompen op een rijtje.

1. Waar haalt een warmtepomp zijn warmte-energie vandaan?

Een warmtepomp maakt gebruik van natuurlijke energie die het systeem, afhankelijk van het type pomp, onttrekt aan de lucht, de aardbodem of het grondwater. Die energie wordt via compressie omgezet in warmte die je kunt gebruiken om je woning en je sanitair water te verwarmen. Een warmtepomp functioneert het hele jaar door. Zelfs bij buitentemperaturen tot -20°C kan een warmtepomp nog voldoende warmte onttrekken aan de omgeving.

2. Is een warmtepomp enkel mogelijk bij nieuwbouw?

Nee, je kunt ook een verwarmingsketel in een bestaande woning vervangen door een warmtepomp. Wel is het zo dat voor een optimaal rendement een warmtepomp voornamelijk aangewezen is in nieuwbouwwoningen of huizen die een ingrijpende renovatie ondergingen en uitstekend geïsoleerd zijn. In andere gevallen kies je het best voor een hybride systeem, waarbij je een warmtepomp combineert met een condensatieketel.

Lees meer om te ontdekken welke warmtepomp bij renovatie voor jou de beste optie is.

3. Is een warmtepomp verplicht bij nieuwbouw?

In Vlaanderen is een warmtepomp vanaf 2025 verplicht bij nieuwbouw.

4. Hoelang duurt de installatie van een warmtepomp?

Een warmtepomp installeren is vrij complex. Het is dan ook noodzakelijk om hiervoor een beroep te doen op een specialist – neem bijvoorbeeld contact op met een van onze erkende Daikin-installateurs. Meestal kunnen zij een warmtepomp al in één dag installeren. Hoelang de installatie precies duurt, hangt af van het soort warmtepomp en van de structuur van jouw woning.

5. Wat kost het om een warmtepomp te installeren?

De prijs van een warmtepomp hangt onder meer af van het type warmtepomp en van het vermogen. Maar je moet natuurlijk ook rekening houden met de installatiekosten. Die hangen onder meer af van de lengte van de leidingen tussen de buiten- en de binnenunit, en van het aantal sanitaire aansluitingen. Daarom kunnen we je hier moeilijk exact vertellen wat het kost om een warmtepomp te installeren.Een erkende Daikin-installateur bezorgt je natuurlijk wel graag een offerte op maat van jouw project.

6. Heb je met een warmtepomp nog radiatoren nodig?

Als je kiest voor een warmtepomp heb je verschillende mogelijkheden voor de warmteafgifte. Zo kun je een centraal verwarmingssysteem met hogetemperatuurwarmtepomp vrij eenvoudig aansluiten op (bestaande) radiatoren of convectoren. 

Kies je een verwarmingssysteem op lage temperatuur, dan kun je dit aansluiten op vloerverwarmingplafondverwarming of wandverwarming. In dat geval heb je geen radiatoren meer nodig en bespaar je plaats. Bovendien levert deze oplossing het beste rendement op.

Een derde optie is een lucht-lucht-warmtepomp met een binnenunit per kamer. Hiermee kun je zowel verwarmen als koelen.

7. Is een warmtepomp ook airco?

Een airco is een bepaald type warmtepomp, namelijk een lucht-luchtwarmtepomp. Zo'n systeem dient voornamelijk om te koelen, maar je kunt er evengoed ruimtes mee verwarmen.

8. Welk voordeel heeft de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen?

Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur, maar functioneert zelf op elektriciteit. Wil je die ook (gedeeltelijk) zelf produceren op een duurzame manier, dan kun je zonnepanelen installeren en op je systeem aansluiten. Een combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen is de beste manier om groene warmte te produceren. Hierdoor spaar je niet alleen het milieu, maar laat je ook je energiefactuur fors dalen.

Zijn zonnepanelen niet haalbaar voor jou? Dan haal je de nodige elektriciteit gewoon van het net. Desgewenst kun je altijd later nog zonnepanelen installeren

Heb je nog vragen over de installatie van zonnepanelen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

9. Welke warmtepomp heb ik nodig?

Welke warmtepomp je het beste kiest, hangt niet alleen af van je noden maar ook van je situatie. We helpen jou graag de meest geschikte warmtepomp kiezen voor jouw project. 

Geplaatst op:

5 december 2022