Een mobiele of een vaste airco? De voor- en nadelen op een rij.

Heb je geen vaste airconditioning en wil je je woning op warme dagen toch graag snel kunnen afkoelen? Dan lijkt een mobiele airco algauw de beste oplossing. Maar toch blijkt een vaste airco voor veel mensen uiteindelijk de betere keuze. Daarom doe je er goed aan om eerst de voor- en nadelen van beide opties uitgebreid te overwegen en daarna pas de knoop door te hakken. Lees snel verder om de aandachtspunten te leren kennen!

Het uitzicht

Een vast aircosysteem bevestig je aan de muur of het plafond. De leidingen worden onzichtbaar weggewerkt in de structuur van je woning, maar de unit zelf blijf je dus wel zien. Vind je dat een afknapper? Weet dan dat er tegenwoordig ook design-airco’s bestaan, die zelfs een echte blikvanger kunnen zijn in je interieur. 

Een mobiele airco is uiteraard verplaatsbaar, zoals de naam al doet vermoeden, en dus alleen maar zichtbaar wanneer je hem effectief nodig hebt. 

Plaatsgebrek (?)

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is mobiele airconditioning eigenlijk niet zo eenvoudig te verplaatsen. De warme lucht in de ruimte moet namelijk een weg naar buiten kunnen vinden via een flexibele buis. Tenzij je voor een split-unit kiest, moet je dan ook een gat in de muur maken of voortdurend een raam laten openstaan. Die laatste optie komt de efficiëntie van het systeem uiteraard niet ten goede. Een vaste airco is niet verplaatsbaar, maar staat ook nooit in de weg. 

Eén of meerdere ruimtes koelen

Omdat je mobiele airconditioning overal meeneemt, kun je probleemloos in alle koelte koken, televisiekijken, slapen en wat je maar wenst. Zie je het niet zitten om je airco telkens naar een andere ruimte te verhuizen? Kies dan voor een mobiele airco met splitsysteem. Dan heb je een centrale unit die je kunt verbinden met meerdere binnenunits. Hoef je maar één ruimte te koelen? Dan volstaat een mobiele monoblock.

Vaste airconditioningsystemen zijn altijd split-units. Zo kun je enkel airco voorzien in de kamers waar het echt noodzakelijk is. Waarom zou je tenslotte tonnen energie verbruiken om je volledige woning te koelen, terwijl lang niet alle ruimtes verfrissing nodig hebben?

Het prijskaartje

Mobiele airco’s zijn goedkoper in aankoop, maar de totale kost van je aircosysteem hangt ook af van de ruimte (het volume en de mate van isolatie) die je wilt koelen. Hoe meer koelvermogen je nodig hebt, hoe duurder de prijs van airconditioning. Het benodigde koelvermogen berekenen is echter niet zo eenvoudig als je er geen ervaring mee hebt. Als je daarentegen voor vaste airconditioning kiest, dan berekent de installateur het ideale koelvermogen voor jou. 

Geluid

Een mobiele airco ruist altijd. Je kiest daarom het best voor een toestel met een geluidsniveau lager dan 50 dB. Wil je absoluut zo weinig mogelijk lawaai in je omgeving? Dan is een vast aircosysteem voor jou wellicht de beste keuze.

Mobiele versus vaste airco: installatie

Wat de installatie betreft, maak je het jezelf extra gemakkelijk met mobiele airco. Je hoeft er namelijk geen vakman of professionele installateur voor aan te spreken. Toch liever een vaste airco, of heb je nog vragen over airconditioning voor jouw woning? Onze ervaren installateurs staan voor je klaar! Neem nu contact op en je hoort snel meer.  

 

Lees ook: Airconditioning kopen: welk systeem kies je het best?

 

Een mobiele of een vaste airco? De voor- en nadelen op een rij.

Ontvang ons Airco magazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om de meest geschikte airco voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

15 mei 2020

 

Categorie:

Airco

Verwarmen

Gelijkaardige artikels