Skip to main content

Een mobiele of een vaste airco? De voor- en nadelen op een rij.

Heb je geen vaste airconditioning en wil je je woning op warme dagen toch kunnen afkoelen? Dan lijkt een mobiele airco een goede oplossing. Toch blijkt een vaste airco uiteindelijk de betere keuze. Daarom doe je eerst de voor- en nadelen van beide opties tegen elkaar af te wegen.

Het uitzicht

Een vast aircosysteem bevestig je aan de muur of het plafond. De leidingen worden onzichtbaar weggewerkt in de structuur van je woning, maar de unit zelf blijf je dus wel zien. Vind je dat een afknapper? Weet dan dat er tegenwoordig ook design-airco’s bestaan. Ze kunnen zelfs een echte blikvanger in je interieur zijn. 

Een mobiele airco is uiteraard verplaatsbaar, zoals de naam al doet vermoeden. Gebruik je hem niet, dan kun je hem dus uit het zicht zetten. 

Plaatsinname

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is mobiele airconditioning eigenlijk niet zo eenvoudig te verplaatsen. De warme lucht in de ruimte moet namelijk een weg naar buiten kunnen vinden door een flexibele buis. Dat kan via een gat in de muur of je moet voortdurend een raam laten openstaan. Die laatste optie komt de efficiëntie van het systeem uiteraard niet ten goede.

Een vaste airco is niet verplaatsbaar, maar staat ook nooit in de weg

Eén of meerdere ruimtes koelen

Omdat een mobiele airco verplaatsbaar is, kun je er elke gewenste ruimte mee koelen. Zie je het niet zitten om je toestel telkens naar een andere kamer te verhuizen? Kies dan voor een vaste installatie. Je hoeft enkel airco te voorzien in de kamers waar het echt noodzakelijk is. Waarom zou je tenslotte energie verspillen om je hele woning te koelen, terwijl lang niet alle ruimtes verfrissing nodig hebben?

Wens je meer dan één ruimte te klimatiseren? Dat kan: op de centrale buitenunit kun je meerdere binnenunits aansluiten. 

Het prijskaartje

Mobiele airco’s zijn goedkoper in aankoop, maar de totale kost van je aircosysteem hangt ook af van de ruimte die je wilt koelen. De grootte en de mate van isolatie spelen hierbij een rol. Hoe meer koelvermogen je nodig hebt, hoe duurder de prijs van airconditioning. Het nodige koelvermogen berekenen is niet zo eenvoudig als je er geen ervaring mee hebt. Kies je daarentegen voor vaste airconditioning, dan berekent de installateur het ideale koelvermogen voor jou. 

Geluid

Een mobiele airco ruist altijd. Je kiest daarom het best voor een toestel met een geluidsniveau lager dan 50 dB, wat vergelijkbaar is met zachte regen.

Wil je liever zo weinig mogelijk lawaai in je omgeving? Dan is een vast aircosysteem voor jou wellicht de beste keuze.

Mobiele vs. vaste airco: installatie

Een mobiele airco kun je zelf opstellen. Je hoeft daarvoor geen vakman of professionele installateur aan te spreken. Wil je liever een vaste airco of heb je nog vragen over de opties om jouw woning te koelen? Onze ervaren installateurs staan voor je klaar met advies. 

Lees ook: Airconditioning kopen: welk systeem kies je het best?

Geplaatst op:

28 april 2022