Skip to main content

“Airco is slecht voor je gezondheid” en 6 andere misverstanden

Is het jou ook al opgevallen? Meer en meer gezinnen halen airco in huis. Gek is dat niet, want de Belgische zomers worden heter en de voordelen van airconditioning beperken zich lang niet tot snelle koeling alleen. Toch bestaan er nog veel misverstanden over airco, die mensen onterecht tegenhouden om zelf een systeem te laten installeren. Zo zou airco bijvoorbeeld slecht zijn voor je gezondheid. Waarom dat – samen met nog zes andere mythes – niet waar is, lees je hier. 

Misverstand 1: airco is slecht voor het milieu

Airconditioning is veel milieuvriendelijker dan vaak gedacht. Wist je namelijk dat airco eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp is en dus erg energie-efficiënt? Daarnaast werken we bij Daikin voortdurend aan oplossingen om de impact van koelmiddel op het milieu zo veel mogelijk te beperken. Zo gebruiken de Daikin Bluevolution-airco’s het energiezuinigste koelmiddel ter wereld, met een zeer beperkte milieu-impact. 

Misverstand 2: airco verbruikt veel elektriciteit

Omdat een aircosysteem eigenlijk een warmtepomp is, is er erg weinig elektriciteit voor nodig. Meer bepaald gaat het om lucht-luchtwarmtepompen met een gemiddelde SCOP (seizoensrendement) van 4,3. Dat betekent dat een airco ongeveer 1 kW elektriciteit nodig heeft om 4,3 kW koude (of warmte, maar daarover hieronder meer) te produceren. 

Wist je dat Daikin Perfera voor tachtig procent wordt aangedreven door hernieuwbare energie uit de lucht en slechts voor twintig procent door elektriciteit?

Misverstand 3: verwarmen met airco kan helemaal niet

Je kunt je woning zowel koelen als  verwarmen met airco. In Scandinavië doen ze dat zelfs als het buiten tot -20 graden vriest! Overschakelen van koelen naar verwarmen kan heel makkelijk, via smartphone-bediening.

Misverstand 4: airco is slecht voor je gezondheid

Artsen zijn het erover eens dat airconditioning op zich helemaal niet ongezond is. Dat je van airco ziek kunt worden, is dus een hardnekkig fabeltje. Wel kan airco ervoor zorgen dat je sneller ziek wordt als je al besmet bent met een virus, omdat virussen zich onder koude temperaturen sneller verspreiden. Daarom is het belangrijk om je airco correct te gebruiken: het verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur mag niet meer zijn dan 6 graden. Is het buiten bijvoorbeeld 33 graden, dan laat je je woning het best niet koeler worden dan 27 graden.

Maak je je toch nog zorgen over het effect van airconditioning op je gezondheid? Weet dan dat de airco’s van Daikin zijn uitgerust met zeer geavanceerde filters. Sommige van onze systemen beschikken over de Flash Streamer-technologie die de lucht zuivert. Daarnaast kun je je airco altijd combineren met een van onze luchtzuiveringssystemen.

Misverstand 5: airconditioning is duur

Een goede airco-installatie heeft uiteraard zijn prijs. De exacte kostprijs van een airco hangt af van verschillende factoren, zoals het model en welk type airco voor jou het meest geschikt is. Maar het is een investering die de moeite loont. Zeker aangezien je met een lucht-luchtwarmtepomp zowel kan koelen als verwarmen. Een goed alternatief om de torenhoge prijzen van gas en mazout te omzeilen!

Misverstand 6: airco maakt veel lawaai

De misvatting dat een airco veel lawaai maakt, is te wijten aan het verschil tussen mobiele en vaste airco’s. Zo zijn mobiele units, die los in een ruimte staan en de warmte afvoeren via een slang door het raam of een gat in de muur, inderdaad vrij luid. Vaste airco’s, met een buitenunit en één of meerdere binnenunits, zijn daarentegen veel stiller en in veel gevallen zelfs geruisloos. Het geluidsniveau van de meeste airco’s (lucht-luchtwarmtepompen) van Daikin is slechts 50 decibel voor de buitenunit. De binnenunits doen het nog beter, met een geluidsniveau tot amper 19 decibel (vergelijkbaar met een windstil bos, het tikken van je horloge of bladgeritsel). 

De vaste airco’s van Daikin behoren zelfs tot de stilste op de markt en zijn verkrijgbaar met software waarmee je ze ’s nachts ook in ‘stille modus’ kunt zetten, zodat ze op een lager toerental werken en dus nog stiller worden. 

Misverstand 7: airco is lelijk in je interieur

Een airco hoeft helemaal niet lelijk te zijn in je interieur – heb je de Daikin Stylish al gezien? – en kan zelfs onzichtbaar zijn als je kiest voor ingebouwde airco. Daarnaast heb je wandmodellen (in diverse kleuren en uitvoeringen) en vloermodellen beschikbaar, en vind je bij Daikin ook airco’s die klein genoeg zijn om in een kast te laten installeren.

Altijd het perfecte binnenklimaat met Daikin

Wil jij thuis ook altijd een lekker warm of koel binnenklimaat? Ga langs bij een Daikin Experience Center voor een antwoord op al je vragen, of klop meteen aan bij een Daikin-installateur in jouw buurt voor een gratis offerte.

Geplaatst op:

20 juli 2022