Skip to main content

Een warmtepomp, zonnepanelen en een digitale meter: een prima combinatie?

Het is geweten dat je het rendement van je warmtepomp gevoelig kunt verhogen door er zonnepanelen op aan te sluiten. Maar geldt dat ook nog als je een digitale meter hebt? In dit artikel doen we uit de doeken hoe je maximaal bespaart.

Zonnepanelen aansluiten op een warmtepomp

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen (PV-panelen) biedt heel wat voordelen. Met zonnepanelen produceer je namelijk zelf groene stroom die je kunt gebruiken om je warmtepomp aan te drijven. Door dit te doen zal de warmtepomp veel minder elektriciteit van het net verbruiken. Met sommige installaties is het zelfs mogelijk om ze bijna volledig op groene energie te laten draaien.

Door voor de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen te kiezen, kom je bovendien in aanmerking voor twee verschillende premies: een voor de warmtepomp en een andere voor de zonnepanelen. Uiteraard is zo’n financieel duwtje in de rug mooi meegenomen.

Productie en verbruik van elektriciteit koppelen

Met een analoge, terugdraaiende teller liggen de voordelen van een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen voor de hand. Omdat de teller terugdraait, maakt het niet uit wanneer je de geproduceerde stroom verbruikt. Het teveel aan stroom kun je namelijk injecteren op het net.

Heb je al een digitale meter, dan is de situatie enigszins anders. Je overschot aan groene stroom kun je namelijk niet meer op het net injecteren om zo je energiefactuur te doen dalen. Om ten volle te genieten van de stroom die je zonnepanelen produceren, moet je je PV-installatie dus optimaliseren door de koppeling te maken tussen de productie en het verbruik van je elektriciteit. Concreet betekent dit dat je niet alleen je wasmachine en/of droogkast laat draaien op het moment dat je zonnepanelen elektriciteit produceren, maar ook je warmtepomp. Door dit te doen, kun je ook met de combinatie van een warmtepomp, zonnepanelen én een digitale meter grote winsten realiseren. De stroom die je produceert gaat dan namelijk nooit verloren, maar wordt ten volle benut.

Het rendement van een installatie met digitale meter vergroten

Door een warmtepomp te combineren met zonnepanelen kun je het rendement van je installatie op drie verschillende manieren vergroten.

 

1. Bufferen via de productie van sanitair warm water

 

Met de warmtepompen van Daikin is het mogelijk om de gewenste temperatuur (het ‘setpunt’) voor het sanitair warm water automatisch te verhogen in functie van de elektriciteitsproductie. Zo kun je de extra opgewekte elektrische energie bufferen onder de vorm van opgewarmd sanitair water.

 

2. Inspelen op de regeling van het verwarmingssysteem

 

Dankzij de modi ‘ECO’ (afwezigheid) en ‘COMFORT’ (aanwezigheid) kun je in de winter en in het tussenseizoen met je verwarmingssysteem inspelen op de productie van elektriciteit en op je warmtebehoefte. Je verliest geen of slechts zeer weinig energie door je woning al op te warmen voordat je ’s avonds thuiskomt van het werk of van een andere activiteit. Bovendien wordt de warmte gebufferd in de wanden, plafonds en vloeren van je woning. Dat laatste is nog meer het geval als je vloerverwarming hebt.

 

3. De koeling automatisch activeren 

 

De derde manier om winst te realiseren is je koeling automatisch activeren bij elk overschot van PV-energie, zelfs als je op dat moment niet thuis bent. De behoefte aan koeling loopt immers samen met de momenten waarop de zon schijnt. Zo kun je in de zomer haast gratis je woning koelen.

Heb je nog vragen over hoe je het maximum kunt halen uit de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen en een digitale meter? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze experts helpen je graag verder.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons verwarmingsmagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte magazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

17 mei 2021

 

Categorie:

Verwarming

Nieuwbouw

 

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !