Skip to main content

Zijn lucht/lucht warmtepompen beter voor renovatie of nieuwbouw?

Zwanger echtpaar kletst gezellig terwijl de vrouw op een stoel zit

Met lagere bedrijfskosten, een hoger energierendement en een lange levensduur is er een warmtepomp voor elk type woning. De vraag is: zijn warmtepompen beter geschikt voor renovatie of nieuwbouw?

Als je een lucht/lucht warmtepomp installeert, profiteer je direct van een aantal voordelen, van een hoger energierendement tot lagere kosten. Maar is zo'n pomp nou vooral geschikt voor renovatieprojecten of nieuwe woningen? Kort gezegd: allebei.

Een lucht/lucht warmtepomp kan zowel koelen als verwarmen. In de winter onttrekt de warmtepomp warmte uit de buitenlucht en verdeelt deze in de woning. Op warme dagen werkt het systeem omgekeerd en wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken en naar buiten afgevoerd om de woning te koelen. Warmtepompen werken op elektriciteit en gebruiken een koelmiddel om warmte over te brengen, voor een aangename temperatuur het hele jaar door.

Bij nieuwbouw is de bouwfase het ideale moment om een lucht/lucht warmtepomp te installeren. Er zijn verschillende binnenunits waar je uit kunt kiezen:

  • Wandmodel
  • Vloermodel
  • Plafondinbouwmodel

De wandmodel warmtepompen van Daikin zijn fluisterstil. Bovendien is er goed nieuws voor designliefhebbers; je kunt je hart ophalen, want de wandmodellen zijn beschikbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Enkele van onze wandmodellen hebben zelfs bekende prijzen gewonnen, zoals de Red Dot Award, iF Award of Good Design Award.

De vloermodellen kunnen vrijwel overal in de woning gemonteerd worden. Dankzij het compacte formaat passen ze gemakkelijk onder een raam of schuin plafond.

De plafondinbouwmodellen van Daikin bieden maximale flexibiliteit en een uitstekend rendement en zijn daarmee ideaal voor ruimtes met beperkte installatiemogelijkheden of een onregelmatige indeling.

Zwanger echtpaar speelt een videogame in de slaapkamer
Zwanger echtpaar ligt op de bank te praten

Onze systemen zijn ook geschikt voor bestaande gebouwen en oude woningen. Voor een efficiënte werking van de warmtepomp moet je woning goed geïsoleerd zijn. Een slecht geïsoleerde woning heeft veel warmteverlies en vereist daardoor een grotere warmtepomp die duurder is in aanschaf en bedrijf.

Je kunt een lucht/lucht warmtepomp gebruiken om je energierekening te verlagen, met behoud van je bestaande verwarmingssysteem. Je kunt bijvoorbeeld een multi-splitsysteem en zonnepanelen koppelen aan een bestaand systeem met verwarmingsketel. In de lente of herfst hoef je alleen maar de radiator of ruimtethermostaat lager te zetten. Het multi-splitsysteem is dan krachtig genoeg om aan de vraag te voldoen. In hartje winter of als het een poosje erg koud is, kun je de radiatoren weer omhoog zetten indien nodig, zodat ze de lucht/lucht warmtepomp kunnen aanvullen als secundaire warmtebron.

Dus een nieuwbouw of niet, met een Daikin warmtepomp profiteer je het hele jaar door.