Skip to main content

Hoe gebruik je je lucht/lucht warmtepomp efficiënt?

Volg onze vijf tips voor de beste resultaten

Vrouw die haar verwarmingsoplossing regelt met een app

Een lucht/lucht warmtepomp is een energiezuinige verwarmings- en koeloplossing, zelfs voor woningen in zeer warme of zeer koude klimaten (tot wel -25 °C). Hier zijn enkele manieren om je systeem te optimaliseren voor een comfortabele leeftemperatuur het hele jaar door.

Warmtepompen zijn de meest energiezuinige manier om je huis in de winter te verwarmen – veel meer dan het gebruik van een verwarmingsketel of een kachel. terwijl je de warmtepomp in de zomer als airconditioner kunt gebruiken. Wil je het meeste uit je systeem halen? Onthoud dan het volgende:

Streef naar stabiliteit

Probeer het systeem in te stellen op een constante, comfortabele temperatuur, in plaats van de temperatuur sterk te verhogen of te verlagen. Op die manier zorg je voor maximale energiezuinigheid. De automatische modus is een goede manier om de temperatuur constant te houden, omdat het systeem dan automatisch de ruimte verwarmt of koelt. Stel de temperatuur anders in voor de zomer dan voor de winter, zodat je het niet te warm of te koud krijgt voor de tijd van het jaar en niet onnodig energie verbruikt. 21 °C is aangenaam als het buiten vriest, maar voelt ijskoud aan op een hete dag.

De binnenunit van je lucht/lucht warmtepomp meet de ruimtetemperatuur. Omdat warme lucht stijgt, moet je een hogere temperatuur instellen voor systemen die hoog aan de muur of in het plafond zijn gemonteerd, dit in tegenstelling tot vloermodellen. Onthoud dat deze temperatuurinstelling bij een lucht/lucht warmtepomp verschilt van de temperatuurinstelling die je zou gebruiken bij een verwarmingsketel.

Begrijp de verschillende modi

Je systeem heeft verschillende modi voor verschillende scenario's. Hoewel je in de meeste gevallen het beste de automatische modus kunt gebruiken, is het soms verstandig om een andere modus te gebruiken. Als je bijvoorbeeld een open haard hebt aangestoken, of als er op een koude dag veel zonlicht binnenvalt door de ramen, zal het systeem de ruimte proberen af te koelen als het in de automatische modus staat. In dat geval kun je beter de verwarmingsmodus gebruiken. Kies de koelmodus op zeer warme dagen of selecteer de ventilator modus als je meer luchtciculatie wenst. Er is ook een ‘Dry’-modus om je ruimtes te ontvochtigen.

Houd deuren en ramen gesloten

Je wilt natuurlijk een stabiele, constante temperatuur in de ruimte en niet dat je systemen de buitenomgeving verwarmen of koelen. Het gesloten houden van de deuren in huis kan ook helpen om de ingestelde temperatuur voor elke kamer te behouden (als je bijvoorbeeld wilt dat je woonkamer warmer is dan je slaapkamer). Op die manier voorkom je bovendien dat er vochtige lucht uit je badkamer ontsnapt en de koelmodus of de ontvochtiger (Dry-modus) in een andere ruimte activeert.

Let op de luchtstroom

Je kunt de luchtstroom omleiden of de ventilatorsnelheid van de binnenunits van je warmtepomp aanpassen om verwarmde of gekoelde lucht verder door de ruimte te verspreiden. Zorg ervoor dat lucht altijd vrij door de ruimte kan stromen. Als er meubels in de weg staan, zal de ciculatie minder effectief zijn. Dit geldt ook voor de buitenunit van je warmtepomp: installeer de buitenunit dus uit de buurt van grote planten en struiken.

Reinig en onderhoud je systeem

Reinig regelmatig de stoffilters van je binnenunits om je systeem in de beste staat te houden. Houd ook de buitenunit vrij van bladeren en ander vuil. Als je in een gebied woont waar veel sneeuw valt, moet je het systeem niet op de grond installeren. Het systeem heeft dan misschien ook een sneeuwkap nodig. Daarnaast moet je je systeem ieder jaar door een professional laten onderhouden.

Twee vrouwen die op de bank zitten en praten terwijl ze afhaalpizza eten in een mooie woonkamer
Prachtige slaapkamer met een wit klimaatsysteem aan de wand

Kortom, voor efficiënte verwarming en koeling kun je het beste:

  1. in de winter je lucht/lucht warmtepomp gebruiken voor verwarming in plaats van een verwarmingsketel of kachel
  2. een constante temperatuur behouden
  3. voorkomen dat er vuil en bladeren in de buitenunit terechtkomen
  4. regelmatig de stoffilters in de binnenunit van je warmtepomp reinigen
  5. en je lucht/lucht warmtepomp jaarlijks door een professional laten onderhouden.