Kieren in je huis? Vermijd energieverlies en pak ze snel aan!

Kieren in je huis? Vermijd energieverlies en pak ze snel aan!

Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Logisch dan ook dat je een goed afgedichte woning wil, die zo weinig mogelijk warmte verliest. Tocht in huis is namelijk niet aangenaam en extra stoken is niet de juiste oplossing. Wil je de zaken structureel aanpakken, dan moet je de kieren in je huis dichtmaken. Gelukkig kun je dat werkje makkelijk zelf doen.

Kieren dichten = besparen

Als het tocht in je huis en je het koud hebt, lijkt het een logische reactie om de verwarming wat hoger te zetten. Maar in een woning met veel kieren en spleten ontsnapt alle warmte gewoon naar buiten. Pure energievespilling dus. Kieren en naden kun je dan ook maar beter dichten met tochtstrips of tochtbanden. Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat je je gasverbruik op die manier met ongeveer 80 m3 per jaar kunt doen dalen. Dat komt overeen met een besparing van zo’n 55 euro

3 belangrijke aandachtspunten

●     Elk (relatief) oud huis heeft kieren. Toch kun je er maar beter voor zorgen dat er geen nieuwe ontstaan. Let dus bij het isoleren en klussen goed op dat je geen schade aanricht. Beter voorkomen dan genezen!

●     Kieren dichten onder binnendeuren is overbodig. Zulke kieren zorgen namelijk voor de broodnodige luchtcirculatie binnenshuis.

●     Kies voor het afdichten van kieren de juiste materialen. Daarmee bedoelen we vooral: materialen met een lange levensduur. Maak je trouwens geen zorgen: de impact van je isolatiemateriaal op het milieu valt in het niet in vergelijking met de energiewinst die je maakt door de kieren te dichten.

Check zeker deze plaatsen

Kieren en spleten in je huis kunnen op verschillende plaatsen voorkomen. Controleer zeker de dichting op deze plekken:

●     bij ramen en buitendeuren

●     aan de binnenzijde van je gevel

●     op zolder

●     in je dak

●     aan je brievenbus

●     in de meterkast

●     op plaatsen waar leidingen door muren gaan

●     ...

Alle kieren dicht? Zorg dan voor degelijke ventilatie

Ben je klaar met het dichten van kieren? Zorg dan zeker voor voldoende ventilatie. Gebeurt dat niet, dan raakt de lucht in je huis vervuild, wat zorgt voor gezondheidsklachten.

Heb je een nieuwbouwwoning of pas gerenoveerd huis? Dan zul je waarschijnlijk geen last hebben van kieren. Ook in dat geval is voldoende ventileren erg belangrijk.

Contacteer ons

Wil je graag meer informatie over welke Daikin warmtepomp het meest geschikt is voor jou? 

Een Daikin warmtepomp specialist staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Uw comfort ligt ons nauw aan het hart...