Skip to main content

Er zijn verschillende airconditioningsystemen op de markt die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Het juiste systeem kies je in functie van je wensen en de beschikbare plaats. Wil je binnenkort een airco kopen? Lees dan snel verder en ontdek hoe je een doordachte keuze maakt.

Een mobiele of vaste airco?

De eerste knoop die je moet doorhakken is de keuze tussen een mobiel toestel of vaste airconditioning.

Een mobiele airco kopen

Een mobiele airco kun je in principe verplaatsen naar elke kamer in je woning. Toch is er een groot nadeel: omdat de warme lucht via een flexibele buis afgevoerd wordt, moet je altijd een raam laten openstaan – of desnoods een gat in een muur maken. Ook maken mobiele airco’s vrij veel lawaai en verbruiken ze meer dan een vaste installatie.

De prijs van een mobiele airco is afhankelijk van het merk en de grootte van de ruimte die je wil koelen.

Een vaste airco kopen

Een vaste airco is niet verplaatsbaar, maar staat wel altijd uit de weg. Een vast systeem wordt aan de muur of het plafond gemonteerd – er bestaan zelfs heuse designexemplaren – en de leidingen worden onzichtbaar weggewerkt in de structuur van je woning.

De meeste vaste airco’s zijn split-systemen die bestaan uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Omdat het deel dat warmte afgeeft buiten staat, is dit systeem geruisloos en blijft de koelte beter bewaard in je woning. 

De vaste airco’s van Daikin kunnen ook verwarmen, zijn makkelijk bedienbaar met je smartphone en zijn frequentiegestuurd, waardoor ze zo’n dertig procent minder energie verbruiken dan de airco’s van tien jaar geleden.

Één of meerdere binnenunits?

Wil je slechts één ruimte koelen? Dan heb je de keuze tussen een mobiele monoblock of een monosplit-airco met een binnenunit en een buitenunit.

Als je systeem meerdere ruimtes moet kunnen koelen, dan is een multisplit-systeem de oplossing. Dan heb je een centrale unit die je kunt verbinden met meerdere binnenunits. Vaste airconditioningsystemen zijn altijd split-units, maar er bestaan ook mobiele split-units.

Extra functies

De bekendste functie van een airco is natuurlijk verkoelen in de zomer, maar vandaag zijn er ook airco’s die ’s winters en in de tussenseizoenen als verwarming kunnen dienen.

Daarnaast kunnen de meeste airconditioningsystemen de lucht ook ontvochtigen. Vaak kun je ze zelfs combineren met een luchtreiniger om virussen en bacteriën op een efficiënte manier uit je woning te verwijderen. 

Let goed op het geluidsniveau

In tegenstelling tot vaste airconditioning zijn mobiele systemen (monoblocks in het bijzonder) niet geruisloos. Let dus goed op het geluidsniveau, zeker wanneer het om airco voor een werkruimte of slaapkamer gaat. Kies in die laatste gevallen voor een toestel dat minder dan 50 dB produceert.

Het juiste koelvermogen

Let goed op dat het toestel over het juiste vermogen beschikt voor alle ruimtes die je wil koelen (niet elke ruimte is even groot of goed geïsoleerd). Kamers die snel opwarmen door hun oriëntatie, slechte isolatie of door aanwezige mensen of apparatuur, hebben meer baat bij split-systemen. Die bieden meer koelvermogen dan monoblocks.

Meer weten?

Had je graag nog meer info over de verschillende aircosystemen, de werking van een airco en de verschillende modellen van binnenunits? Lees dan onze pagina ‘Een airco kiezen’.

Hoeveel kost een airco?

Wil je een airco kopen? Weet dan dat airconditioning altijd een oplossing op maat is. De precieze totaalprijs hangt dan ook af van verschillende factoren. Wat die zijn en aan welke richtprijzen je je mag verwachten lees je op onze pagina over de kostprijs van airco’s. Je vindt er een tabel met richtprijzen voor monosplits, multisplits en de verschillende modellen binnenunits.

 

Wil je graag een gedetailleerde offerte op maat van jouw situatie, inclusief installatie? Wij brengen je hiervoor in contact met een erkende installateur. Doe jouw aanvraag.

 

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !