Airconditioning kopen: welk systeem kies je het best?

Er zijn verschillende airconditioningsystemen op de markt die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Afhankelijk van je wensen en de beschikbare plaats kies je het juiste systeem op maat van je behoeften. Hoe maak je een doordachte keuze? Wij zochten het voor je uit.

Een vaste of mobiele airco kopen?

Denk eerst en vooral goed na over de keuze tussen vaste airconditioning en een mobiel toestel.

  • Een mobiele airco kan je in principe verplaatsen naar elke kamer in je woning, maar tenzij je een split-unit kiest, moet je wel altijd een raam kunnen openen – of desnoods een gat in de muur maken – om de vervuilde lucht te kunnen afvoeren met de bijhorende luchtbuis. Afhankelijk van het merk en de grootte van de ruimte die u wilt koelen, kost een mobiele airco 400 à 1.000 euro (incl btw)
Mobiele airco’s zijn misschien betaalbaar en gemakkelijk, ze maken lawaai, er moet steeds een raam open voor de luchtslang en ze verbruiken meer dan hun vaste broertjes.
  • Een vaste airco is niet verplaatsbaar, maar staat wel altijd uit de weg. Een vast systeem wordt aan de muur of het plafond gemonteerd – er bestaan zelfs heuse designexemplaren – en de leidingen worden onzichtbaar weggewerkt in de structuur van je woning.  Wie kan, installeert beter een zogenaamd split-systeem: een airco die bestaat uit een buitenunit en minstens één binnenunit. Omdat het deel dat warmte afgeeft buiten staat, is dit systeem geruisloos en blijft de koelte beter bewaard in de woning. ‘Een eenvoudige monosplit- airco heb je vanaf 750 euro (excl btw). Een basis multisplitsysteem met vier binnenunits kost zo’n 4.850 euro

Een vast systeem moet geïnstalleerd worden door een professional. Kostprijs? Vraag hier een offerte

Al deze airco’s kunnen verwarmen, zijn bedienbaar met smartphone en zijn frequentiegestuurd, waardoor ze zo’n 30 procent minder energie verbruiken dan de airco’s van 10 jaar geleden.

Airco met monoblock of met split units

Hoef je slechts één ruimte te koelen? Dan heb je in principe niet meer nodig dan een mobiele monoblock. Als je systeem meerdere ruimtes moet kunnen koelen – of je het niet ziet zitten om warme lucht naar buiten af te voeren met een slang – is een split unit beter geschikt. Dan heb je een centrale unit die je kunt verbinden met meerdere binnenunits. Vaste airconditioningsystemen zijn altijd split units, maar er bestaan ook mobiele split units.

Ventileren met je airco

Behalve koelen en ontvochtigen kunnen de meeste airconditioningsystemen ook ventileren. Vaak kun je ze zelfs combineren met een luchtreiniger om virussen en bacteriën op een accurate manier uit je woning te verwijderen. 

De bekendste functie van de airco is natuurlijk het verzorgen van een beetje verkoeling in de zomer, maar tegenwoordig zijn er ook airco's die als bijverwarming kunnen fungeren.

Let goed op het geluidsniveau

In tegenstelling tot vaste airconditioning zijn mobiele systemen (monoblocks in het bijzonder) niet geruisloos. Let dus goed op het geluidsniveau, zeker wanneer het om airco voor een werkruimte of slaapkamer gaat. Kies in die laatste gevallen voor een toestel dat minder dan 50 dB produceert.

Het juiste koelvermogen

Let goed op dat het toestel over het juiste vermogen beschikt om alle ruimtes die je voor ogen hebt te koelen (niet elke ruimte is even groot of goed geïsoleerd). Kamers die snel opwarmen door hun oriëntatie, slechte isolatie of door aanwezige mensen of apparatuur, hebben meer baat bij splitsystemen. Die bieden meer koelvermogen dan monoblocks.

Wist je dat een airco ook als een lucht-lucht warmtepomp kan werken?

 

Wat kost een airco?

Type buitenunit Richtprijs
Buitenunit split vanaf 600 euro
Buitenunit multisplit  vanaf 1700 euro
Type binnenunit Richtprijs
Wandmodel vanaf 350 euro
Vloermodel vanaf 700 euro
Geintegreerd model vanaf 700 euro