Skip to main content

Airco als eerste hulp bij astma

Het warmere weer is geen zegen voor wie aan astma lijdt. Vaak verergeren de klachten immers door omgevingsfactoren zoals luchtvochtigheid en temperatuurwisselingen. Het is dus zaak om zoveel mogelijk van die factoren onder controle te houden. Hoewel vaak het tegendeel wordt beweerd, kan airco dus weldegelijk helpen bij astma.

Oorzaak van astma

De precieze oorzaak van astma is niet bekend, maar er zijn heel wat factoren die een bepaalde invloed uitoefenen, zoals erfelijkheid, levensstijl en allergieën. Ook het leefmilieu speelt een rol: verstedelijking, luchtvervuiling en een suboptimale ventilatie binnenshuis verergeren in elk geval de klachten en kunnen bij jonge kinderen ook astma veroorzaken. Daarnaast zijn er concrete prikkels die een astma-aanval uitlokken. Die verschillen echter van persoon tot persoon en van moment tot moment. Een overzicht:

 • Allergische prikkels zoals huisstofmijt, huidschilfers van dieren, schimmelsporen, stuifmeel, pollen, dierlijke eiwitten en toevoegingen aan voedingsmiddelen.
 • Niet-allergische prikkels zoals rook, uitlaatgassen, verflucht, parfum, schoonmaakmiddelen, krijt, drukinkt, mist, temperatuurwisselingen, koude lucht. Overigens kan iedereen last hebben van dit soort prikkels, maar ben je er als astmapatiënt een stuk gevoeliger voor.
 • Andere zaken zoals geneesmiddelen, lichamelijke inspanningen, stress, hevige emoties en hyperventilatie. Luchtwegeninfecties kunnen astma tijdelijk verergeren.

Omgaan met astma

Astmapatiënten hebben te kampen met benauwdheid, ademhalingsproblemen, aanhoudende hoestbuien en vermoeidheid. Astma valt niet te genezen, maar je kunt je klachten serieus inperken door prikkels te vermijden. Zo is het aangewezen om je woning grondig te verluchten en te reinigen, en daarbij extra aandacht aan je slaapkamer te besteden. Daarnaast is (passief) roken uit den boze, moet je voldoende bewegen – op voorwaarde dat de omgevingsfactoren goed zijn – en overgewicht aanpakken.

Astma en warm zomerweer

Bij warmer weer hebben veel astmapatiënten – net zoals mensen met hooikoorts – meer klachten. Dat komt onder meer omdat de luchtvochtigheid toeneemt en het vaker windstil is. Daardoor zit er meer stuifmeel in de lucht en kan er zomersmog ontstaan.

Enkele adviezen:

 • Drink voldoende water om te voorkomen dat de luchtwegslijmvliezen uitdrogen. Tomatensap, melk, bouillon en fruitsap mogen ook. Beperk echter alcohol, thee of koffie.
 • Vermijd onnodige inspanningen. Sporten doe je dus liever niet wanneer het warmer is dan dertig graden. Vermijd ook smog, rook en andere zaken die je luchtwegen kunnen irriteren.
 • Blijf uit de hitte en zorg voor koelte. Leg af en toe een koude handdoek in je nek, zoek de schaduw op en zorg voor verkoeling in huis.
 • Neem contact op met je arts indien je klachten verergeren en ga na of je eventueel extra geneesmiddelen mag nemen.
 • Heeft je kind astma? Laat hem of haar bij warm weer nooit alleen thuis of in de auto.

Airco om astma te bestrijden

Omdat de juiste omgevingsfactoren een wereld van verschil kunnen maken voor een astmapatiënt, is je airco of je luchtreiniger een niet te onderschatten bondgenoot. Zowel een airco als een luchtreiniger halen immers schadelijke stoffen uit de lucht. Bovendien kan de airco ook de temperatuur een stuk aangenamer maken. Als je de airco goed gebruikt en goed onderhoudt, tenminste. Afhankelijk van de prikkels die jouw aanvallen uitlokken, zijn er daarnaast enkele specifieke maatregelen die je kunt treffen.

 • De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Zowel te droge als te vochtige lucht kunnen de klachten verergeren. Ben je allergisch aan huisstofmijt of schimmels? Die vermenigvuldigen zich beter in warme en vochtige lucht. Te droge lucht veroorzaakt dan weer benauwdheid of een piepende ademhaling.
 • Zorg ervoor dat het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur niet te groot is. Vijf tot acht graden is het maximum. Grotere temperatuurverschillen kunnen astmaklachten verergeren.
 • Kies een aircosysteem met luchtzuiverende functie of een systeem dat de lucht kan bevochtigen en ontvochtigen.
 • Laat je airco regelmatig nakijken zodat je zeker bent dat deze perfect werkt. Verleng je standaard garantie met zes maanden.

 

Bestrijd astma met een luchtreiniger

Airco en astma

Over deze blogpost

Geplaatst op:

02 juli 2018

 

Categorie:

Airco

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !