Skip to main content

Wat is de maximumlengte voor de leidingen van je airco?

Een vaste airco bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits. Maar kun je die om het even waar in je woning installeren? En wat is de maximale lengte van de leidingen tussen de buitenunit en de binnenunit(s)? Het antwoord lees je in dit artikel.

Split vs. multisplit airco

Er bestaan verschillende soorten airconditioningsystemen. Bij een vast systeem maken we het onderscheid tussen een split-airco en een multi-split.

Een split-airco is het meest voorkomende systeem en is ideaal om één kamer te verkoelen. Zo’n airco bestaat uit een binnenunit die via een leiding wordt verbonden met een buitenunit.

Een multi-split airco is iets complexer. Hierbij worden meerdere binnenunits (maximaal vijf) aangesloten op één buitenunit, zodat je meerdere kamers kunt koelen. Bij zo’n systeem worden er dan ook meerdere leidingen in je woning gelegd.

Lengte leidingen airco beïnvloedt het rendement

In principe worden de buitenunit en de binnenunit(s) van een aircosysteem zo dicht mogelijk bij elkaar geïnstalleerd, zodat de lengte van de leidingen beperkt blijft. Het rendement van de airco is namelijk hoger naarmate de leidingen (waardoor de koelvloeistof stroomt) korter zijn. De kortst mogelijke afstand tussen een binnenunit en de buitenunit is drie meter.

De maximaal toegestane lengte is afhankelijk van de capaciteitsklasse van de buitenunit. Onderstaande tabel geeft een overzicht.

Capaciteitsklasse buitenunit

2MXM40N
2MXM50N

2MXM68N

3MXM40N7
3MXM52N
3MXM68N

4MXM68M

4MXM80M

5MXM90M

Max. aantal binnenunits

2

2

3

4

4

5

Max. leiding naar elke binnenunit

20 m

25 m

25 m

25 m

25 m

25 m

Max. totale lengte van de leidingen tussen alle units

30 m

50 m

50 m

60 m

70 m

75 m

Let ook op het hoogteverschil

Behalve een maximumlengte voor de koelleidingen, is er ook een maximaal hoogteverschil tussen de buitenunit en de binnenunits én tussen de binnenunits onderling.

Als de buitenunit hoger geplaatst wordt dan alle binnenunits, mag het hoogteverschil tussen de buitenunit en de laagste binnenunit maximaal 15 meter bedragen. Het hoogteverschil tussen de hoogte en de laagste binnenunit is dan maximaal 7,5 meter.

 

Worden er één of meerdere binnenunits hoger geplaatst dan de buitenunit, dan mag het hoogteverschil tussen de hoogste en de laagste binnenunit maximaal 15 meter bedragen. Het maximale hoogteverschil tussen de buitenunit en de laagste binnenunit is dan 7,5 meter.

 

Waar je binnenunit(s) installeren?

Behalve de maximumlengte van de leidingen en het hoogteverschil tussen de buiten- en de binnenunits zijn er nog enkele aandachtspunten bij de installatie van je aircosysteem:

  • De luchtstroom van de binnenunit mag niet hinderlijk zijn. Daarom hang je de unit het best op minstens 2 meter hoogte.
  • De wanden waaraan je de units bevestigt, moeten stevig genoeg zijn om hun gewicht te dragen.
  • Zowel de buiten- als de binnenunit(s) moeten goed bereikbaar zijn voor onderhoud.

Lees ook: Hoe verloopt de installatie van een airco?

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We helpen je graag!

 

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Ontvang ons aircomagazine en maak de juiste keuze.

Daikin helpt je graag om het meest geschikte aircomagazine voor jouw situatie te kiezen. Dit magazine geeft alvast wat inspiratie en helpt je op weg.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

17 juni 2021

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !