Skip to main content

Zonneboiler: wat is het en wat zijn de mogelijkheden?

Is een zonneboiler een goede keuze?

Download de Daikin prijslijst

Water verwarmen doe je het liefst zo ecologisch mogelijk. Dat kan met een zonneboiler, een duurzaam alternatief voor een klassieke boiler. Maar wat is een zonneboiler precies en in welke gevallen is het interessant om zo’n toestel te installeren? Lees even mee.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een systeem dat sanitair water verwarmt met behulp van zonne-energie. Daarbij vangen zonnecollectoren het zonlicht op en zetten de elektromagnetische straling ervan direct om in warmte. Je mag zonnecollectoren niet verwarren met zonnepanelen, hoewel ze er een beetje op lijken en je ze ook vaak installeert op een dak of een andere plaats waar ze veel zonlicht kunnen opvangen. Zonnecollectoren zijn namelijk geen fotovoltaïsche cellen, maar een aantal in serie geschakelde buisjes waar water door stroomt.

De werking van een zonneboiler

De werking van een zonneboiler kun je vergelijken met een tuinslang die in de zon ligt, waardoor het water binnenin opwarmt. Een circulatiepomp transporteert dit warme water door een circuit van buizen. De warmte wordt opgeslagen in een geïsoleerd ‘vat’: de boiler of het waterreservoir. Dit reservoir bevat één à twee keer de hoeveelheid warm kraanwater die je dagelijks verbruikt.

Een elektronische regelaar bepaalt of het water moet circuleren of niet: deze regelaar meet de temperatuur en schakelt de pomp aan als de temperatuur in de buizen hoger is dan in de boiler. Het koude water van de boiler koelt dan de zonnecollectoren en het warme water van de zonnecollectoren verwarmt op zijn beurt de boiler. Na verloop van tijd is de temperatuur in het hele systeem gelijk en schakelt de regeleenheid de pomp terug uit.

Zo zorgt een zonneboiler ervoor dat er op elk moment een hoeveelheid warmte beschikbaar is om te gebruiken, ook al schijnt de zon niet of niet fel. Zelfs ’s winters, als er op een hele dag maar enkele uurtjes zonneschijn zijn, produceert een zonneboiler voldoende warm water om mee te koken en je hele gezin te laten douchen.

Geef de legionellabacterie geen kans

Misschien vraag je je af of zo’n systeem met een warmwaterreservoir geen risico’s met zich meebrengt? Bij een zonneboiler in zijn meest eenvoudige vorm bestaat er inderdaad een kleine kans op legionellabacteriën. Die kunnen zich ontwikkelen in stilstaand water tussen de 25 en de 45 °C en, als je ze bijvoorbeeld inademt tijdens het douchen, tot de gevreesde veteranenziekte leiden.

Maar maak je geen zorgen: de zonneboilers van Daikin zijn allemaal uitgerust met een speciale antilegionellatank, zodat deze bacterie geen enkele kans krijgt om zich te ontwikkelen. Het ontwerp van onze reservoirs garandeert een perfecte hygiëne: vuil, roest en bezinksel zijn uitgesloten. Je gezondheid is bij Daikin dan ook in goede handen.

Combineer je zonneboiler met een warmtepomp

Vandaag wint duurzaam verwarmen – terecht! – aan belang. Ben je zelf ook milieubewust, dan is een zonneboiler de geknipte oplossing om jouw sanitair water te verwarmen. Zonne-energie is dé groene energie bij uitstek: je verwarmt je leidingwater zonder fossiele brandstoffen en bespaart bovendien flink op je energiefactuur. 

Bij de combinatie van een zonneboiler met een warmtepomp heb je een buffervat dat aan de ene kant is aangesloten op de zonneboiler en de warmtepomp, en aan de andere kant op het warmteafgiftesysteem (radiatoren, convectoren, vloerverwarming, …) of sanitair. Een temperatuursensor in het buffervat zorgt ervoor dat de temperatuur altijd rond de 50 °C schommelt. Bij zonnig weer zal het water in het reservoir opwarmen. Schijnt de zon niet, dan neemt de warmtepomp het over. Zo kun je op elk moment duurzaam verwarmen.

Geïnteresseerd in de mogelijkheden van een zonneboiler? Of heb je nog vragen? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Over deze blogpost

Geplaatst op:

28 april 2022

Gelijkaardige artikels

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !