Skip to main content

Zonnepanelen: dit zijn de aandachtspunten

Dat de subsidies voor zonnepanelen door de overheid werden teruggeschroefd, hoeft niet te betekenen dat deze duurzame energieoplossing plots oninteressant geworden is. Integendeel, zonnepanelen blijven een energiebesparende investering, die op lange termijn rendeert. Hernieuwbare energieoplossingen maken je huis niet alleen duurzamer, ze verlagen daarnaast ook je energiefactuur. Hou wel rekening met enkele aandachtspunten wanneer je zonnepanelen installeert. Hoe geschikt is jouw dak?

Zonnepanelen: ook op jouw dak?

Niet elk dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Het moet aan enkele criteria voldoen.

1.      Gericht op het zuiden

Het ideale dak voor zonnepanelen is gericht op het zuiden. De reden ligt voor de hand: je panelen moeten zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Om diezelfde reden moet je te allen tijde vermijden dat er schaduw op je dak valt. Snoeien dus, die bomen naast de oprit!

Een dak dat op het oosten of op het westen gericht is, komt wel nog steeds in aanmerking voor zonnepanelen. Al zullen je zonnepanelen in dat geval mogelijk minder rendabel zijn.

2.      De juiste hellingsgraad

Om het zonlicht maximaal op te vangen, moeten de zonnepanelen op een dak liggen met een hellingsgraad van 30 à 35 graden. Heeft je dak een lagere hellingsgraad? Niet erg, er bestaan aanpasbare metalen constructies om je zonnepanelen op te bevestigen.

3.      Goed geïsoleerd

Dakisolatie is op zichzelf al een vereiste om je woning duurzaam te maken. Wil je zonnepanelen op je dak plaatsen, dan moet het 9 tot 12 cm dik geïsoleerd zijn. Alleen zo haal je het maximale rendement uit je zonnepanelen.

Nieuw dak met zonnepanelen?

Was je sowieso van plan om het dak van je woning volledig te vernieuwen? Dan kun je voor inbouwzonnepanelen kiezen. Die panelen zitten in je dakbedekking verwerkt, wat velen mooier vinden dan de meer gangbare opbouwzonnepanelen.

Tip: combineer je zonnepanelen met een warmtepomp en produceer zo zelf groene energie om je huis mee te verwarmen.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Solliciteer nu !