Skip to main content

Wat is het verschil tussen een lucht/lucht warmtepomp en een airconditioner?

De basis is hetzelfde, maar een lucht/lucht warmtepomp kan naast koelen ook verwarmen.

Kamer met groot raam, houten tafel en een zwart wandmodel aan de wand

Mensen denken vaak dat lucht/lucht warmtepompen en airconditioners heel verschillende toestellen zijn, maar ze werken op dezelfde manier. Lucht/lucht warmtepompen kunnen echter niet alleen lucht koelen, maar ook verwarmen. Hier is een korte gids over hoe ze werken.

De meeste mensen weten dat een airconditioning de lucht koelt en in de ruimte verspreidt. Maar wat minder bekend is, is dat dit ook omgekeerd kan werken als verwarmingsoplossing. Zo blijft je woning het hele jaar door comfortabel.

Systemen die de lucht in de ruimte zowel kunnen verwarmen als koelen, worden lucht/lucht warmtepompen genoemd, terwijl systemen die alleen koelen bekend staan als airconditioners. De vraag naar systemen die kunnen verwarmen en koelen neeemt toe en mensen ontdekken dat lucht-lucht warmtepompen de perfecte oplossing zijn voor hun woning.

Hoe kan één systeem koele én warme lucht leveren?

Lucht/lucht warmtepompen werken met een splitsysteem, waarbij een of meer binnenunits zijn aangesloten op één buitenunit die op de buitenmuur, op het dak of buiten op de grond wordt geplaatst. Het systeem bevat een koelmiddel dat warmte overdraagt van het ene deel van het systeem naar het andere.

Bij het koelen onttrekt de lucht/lucht warmtepomp warmte aan de lucht in je woning en geeft deze af aan de buitenlucht, op dezelfde manier zoals een koelkast werkt De gekoelde lucht wordt door de kamers verspreid via de binnenunits die aan de wand, in het plafond of op de vloer gemonteerd zijn.

Bij het verwarmen onttrekt de warmtepomp warmte aan de buitenlucht en geeft deze via de binnenunits af in de ruimte.

Bij een multi-splitsysteem – maximaal vijf binnenunits aangesloten op slechts één buitenunit warmtepomp – kun je de temperatuur in iedere ruimte afzonderlijk regelen. Zo kun je de temperatuur in je woonkamer hoger instellen dan in je slaapkamer. Lucht/lucht warmtepompen kunnen echter niet tegelijk koelen en verwarmen. Je kunt op hetzelfde moment alleen verwarmen óf koelen.

Drie vrienden zijn blij en spelen een gezelschapsspel in perfecte temperatuur
Woonkamer met bank en een wandgemonteerde klimaatoplossing erboven

Hoe kies je de beste oplossing voor je woning?

Als je een systeem zoekt dat je woning het hele jaar door op energiezuinige wijze op de juiste temperatuur houdt door te koelen of te verwarmen, dan is het zeker de moeite waard om onderzoek te doen naar lucht/lucht warmtepompen. Ze bieden maximale veelzijdigheid en uitstekende prestaties, ongeacht het weer. Wil je je woning alleen koelen? Kies dan voor een airconditioner.

Kort gezegd is een lucht/lucht warmtepomp een airconditioner én verwarmingssysteem in één. Je kunt hem zelfs koppelen aan een sanitaire warmwatertank. Geen wonder dat zoveel mensen de voordelen ervan inzien.