Skip to main content

Wat is een lucht/lucht warmtepomp?

Energiezuinige technologie die je woning verwarmt en koelt door eenvoudigweg de energie in de buitenlucht te gebruiken

Prachtig ingerichte woonkamer voorzien van een witte airconditioning wandmodel

Een lucht/lucht warmtepomp is een warmtepomp die gebruik maakt van de buitenlucht. Het systeem onttrekt warmte aan de buitenlucht en brengt lucht op de juiste temperatuur in elke ruimte via speciaal ontworpen binnenunits.

Met een lucht/lucht warmtepomp geniet je het hele jaar van de perfecte temperatuur in je woning, voor maximaal comfort ongeacht de weersomstandigheden.

Hoe werkt een lucht/lucht warmtepomp?

Een lucht/lucht warmtepomp levert verwarming en koeling op basis van hernieuwbare energie. Een buitenunit wordt discreet aan de buitenkant van je woning geïnstalleerd en is verbonden met één of meer binnenunits. Deze buitenunits halen warmte uit de buitenlucht en brengen lucht terug in je kamers op de gewenste temperatuur.

Het systeem is anders dan een lucht/waterwarmtepomp (een ander soort op lucht gebaseerde warmtepomp) die wordt gebruikt voor het verwarmen van radiatoren, vloerverwarmingssystemen en sanitair warm water.

Wat zijn de voordelen?

Je geniet elk seizoen van optimaal comfort in je hele woning.

Als je meer dan één binnenunit hebt, kun je instellen dat elke ruimte naar een eigen temperatuur wordt verwarmd of gekoeld – ideaal als je bijvoorbeeld een warmere woonkamer en koelere slaapkamers wilt.

Dit systeem is eenvoudig te gebruiken waar je ook bent. Je kunt de systemen namelijk regelen met een afstandsbediening of app.

Je hoeft je geen zorgen te maken over je energierekening of de impact op het milieu: lucht/lucht warmtepompen zijn duurzaam en kostenefficiënt.

Er is een breed scala aan binnenunits om uit te kiezen. De modellen van Daikin hebben verschillende stijlvolle designs die onopvallend opgaan in het interieur, zodat er altijd een model is dat bij jouw persoonlijke smaak past.

Waarom zijn lucht/lucht warmtepompen zo energiezuinig?

Lucht/lucht warmtepompen zijn per definitie rendabel. Slechts 20% van de energie die de systemen nodig hebben komt uit het elektriciteitsnet. De rest wordt uit de buitenlucht gehaald, de ultieme bron van hernieuwbare energie. Je kan met gerust gevoel genieten van comfort zonder dat het ten koste gaat van het milieu.

Zijn lucht/lucht warmtepompen eenvoudig te installeren?

Hoewel het niet moeilijk is om een lucht/lucht warmtepomp te installeren, moet je altijd een professional inschakelen. De installateur zal de buitenunit op een weloverwogen locatie plaatsen in de buurt van de binnenunits. Binnenunits kunnen worden ingebouwd in het plafond, aan de wand of op de vloer worden geïnstalleerd.

Hoe kun je meerdere ruimtes verwarmen en koelen?

Je kunt meerdere ruimtes eenvoudig verwarmen en koelen met een 'multi-split' lucht/lucht warmtepompsysteem. Hiermee kun je tot wel vijf binnenunits op slechts een buitenunit aansluiten. Kies een systeem met het juiste vermogen en een design passende bij het interieur en de klimaatbehoeften in je ruimte. Zo zorg je voor effectieve verwarming en koeling door je hele woning. Bovendien kun je per ruimte de temperatuur regelen. Onthoud dat je niet tegelijkertijd de ene ruimte kunt verwarmen en een andere koelen.

Daikin buitenunit op een wit terras met een plant
Twee vrouwen bespreken een vakantie aan een ronde tafel in de eetkamer

Welk type binnenunits kan ik kiezen?

Onze lucht/lucht binnenunits zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, dus er is er altijd wel een die mooi past bij je interieur.

  • Wandmodellen zijn beschikbaar in verschillende groottes en kleuren en passen dus in elk interieur.
  • Vloermodellen vervangen traditionele radiatoren. Dankzij de vloeiende contouren gaan ze op in de achtergrond.
  • Inbouwmodellen worden onopvallend weggewerkt in verlaagde plafonds. Alleen het aanzuig- en uitblaasrooster is zichtbaar.

Hoeveel kost het om een lucht/lucht warmtepomp te installeren?

Dit hangt af van de grootte van je woning, hoe goed deze is geïsoleerd en welke systemen je kiest. Neem contact op met een installateur voor meer informatie.